2021-05-17
一行四人想食海鮮, 揀咗喺大埔墟街市嘅釗記海鮮。 揀咗呢間餐廳係因為有朋友介紹,佢話呢度啲海鮮好新鮮 ,師傅嘅手勢好好,調味剛剛好,香口得嚟唔會太過油膩,惹味得嚟唔會好咸,食完唔會有口渴嘅感覺!師父推介我哋食薑蔥炒蟹。佢話好多人都讚佢呢道炒蟹。的確係好食!份量好大份,應該有成三隻蟹, 蟹肉超多,肉身肥美,超多蟹膏,仲要係橙色嘅蟹膏, 唔係綠色好肉酸嗰啲蟹膏!啲薑爆到好透好好味,食落唔辣口。啲葱同配料都吸曬蟹嘅精華,好出色。豉油王大蝦碌。個蝦好新鮮, 每隻蝦碌都好大隻,肉爽,佢用豉油加蒜爆香咗個蝦身。蝦頭又有橙色嘅膏,我like! 呢度菜好惹味。個朋友真係冇介紹錯,師傅的確係幾好手勢。同師傅閒聊咗幾句,佢話未有疫情之前,其實佢嘅鹵水都好多人叫, 而家四人限聚,好少人叫鹵水食。希望疫情快過去, 到時拉齊七八個人去食佢啲鹵水!