2019-06-29 28 瀏覽
一直都想試吓金鶴拉麵,尋日咁啱去開土瓜灣就去咗試。鋪頭近街市,本身諗住係一入門口得幾個位嘅拉麵小店,但一入到鋪頭嗰陣成個環境同出面條街嗰種舊區嘅感覺好唔同。喺出面睇只係一間平平無奇嘅拉麵店但係一入到去就開始有驚喜:鋪頭以黑色為主調,一入去右邊就見到師傅喺吧枱前面整緊拉麵,行前多幾步店員安排左我哋喺上幾級樓梯嘅位置度坐低,環境十分幽靜。店員問我同朋友去咗洗手間未,我馬上好奇並且去咗參觀,唔知係咪新開關係,廁所大得嚟非常清潔整齊,而且好有日式風格。 早已經聽過呢度嘅鰻魚飯要盡早order,如果唔係就要等好耐,所以一坐低就已經即刻點左極濃雞白湯拉麵同鰻魚飯。雞白湯拉麵同極濃版本差$40左右,店員話極濃版本係普通雞白湯大概兩倍濃度,果然嚟到真係有驚喜,雞白湯超鮮甜兼且打到起晒泡,比我之前喺另一間主打做雞白湯拉麵店食嘅湯底更加濃郁。順帶一提,雞白湯拉麵入面已經有好多叉燒同雞肉,我最後係食唔晒嘅😝鰻魚飯亦都令我喜出望外,魚質彈牙而且個汁好入味,最重要係師傅已經將鰻魚去晒骨,唔使擔心食食吓會有好細嘅魚骨。我同朋友都非常滿意今晚餐飯,唔知道其他分店係唔係都一樣水準呢?一定會再回頭食佢個拉麵!!