堅尼地城不嬲都冇咩嘢食,都係得鬼佬嘅酒吧同埋好大量嘅連鎖餐廳,當我知道西營盤嘅阿元來了搬咗過嚟堅尼地城,我就即刻同啲friend一齊嚟啦。我哋一行二人係閑日嘅差唔多9:00到到阿元來了,但係都等位等左三個字,入面係座無虛席架。好彩佢門口有啲櫈比客人坐,亦都擺咗點餐只等客人寫咗食啲咩先, 十分細心。入到去見到鋪頭嘅裝修好別緻,充滿台灣嘅味道,有台式嘅招牌,而廚房嗰度都好似台灣嘅夜市佈置,店員都會用普通話同你講嘢,令到食客覺得自己好似係台灣咁。我哋叫咗一個擔仔麵,滷肉飯,玉米起司蛋餅同埋一杯阿薩姆紅茶。擔仔麵:佢個湯底有麻油味同埋好重蒜蓉味,有蝦同埋肉燥鋪面,同喺台灣食嘅擔仔麵都好似,好惹味。滷肉飯:滷肉非常之淋,甚至入口即溶,配埋佢個醬汁撈飯,非常之好食。玉米起司蛋餅:蛋餅個皮好薄,入面包住粟米同埋芝士,面頭鋪一啲甜甜地嘅汁,另外亦都有辣醬可以點,好食又飽肚。阿薩姆紅茶:我揀咗微甜,真係好少甜味,茶味頗濃。總結,餐廳嘅食物充滿台灣風味,相信係台灣人原汁原味將台灣嘅食物帶嚟,價錢都合理。不過,餐廳晚市嘅份量偏小,我見唔同嘅顧客都會叫好多小食,所以如果食下想食飽啲,要叫多幾個dish。另外,

阿薩姆紅茶:我揀咗微甜,真係好少甜味,茶味頗濃。

另外,餐廳都比較迫,可能人多啦,冷氣感覺上比較少,一邊食一邊滴汗。建議餐廳係依方面改善下。