2018-02-11
女人無論心情好唔好都鐘意食甜品,把口講住要減肥,但經過甜品鋪都好難抵受得住誘惑。平時我好忍得...但今晚真係忍唔住喇!呢間雞蛋仔夾餅專門店Modos有賣現時流行嘅梳乎厘班戟,小店提供原味($28)、Valrhona朱古力($30)同宇治抹茶味($30),配蜜糖醬或朱古力醬,另外仲可以另外加錢選配流心餡料包括: 草莓朱古力($8)、金莎朱古力($8)、綿花糖($8)、朱古力綿花糖($10)、 草莓朱古力綿花糖($10)及辣味朱古力($10)。由於第一次幫襯想先試最正常唔會出事嘅組合(其實係我貪心),選擇了原味班戟配蜜糖醬加金莎朱古力流心餡($36),一次過品嚐原味、蜜糖及朱古力的味道。落單後店員說製作需時約15分鐘,的確準時15分鐘就有得食,由於小店只做外賣,眼見好多客人買完就直接企喺店外街上食,我想慢慢品嘗,唯有極速將班戟帶回家。打開膠袋已經傳嚟陣陣嘅蜜糖醬香味,先試淨原味班戟,口感鬆軟,出奇地唔係太甜...可以話基本係靠班戟面頭上嘅蜜糖醬同少量糖霜帶出甜味。再連埋金莎朱古力流心餡一齊試...金莎朱古力由細食到大,熱食係第一次,連埋金莎嘅甜味呢份班戟即時加分,同埋因為流心餡包括埋金莎嘅
原味梳乎厘班戟配蜜糖醬金莎朱古力流心餡
打開膠袋已經傳嚟陣陣嘅蜜糖醬香味,先試淨原味班戟,口感鬆軟,出奇地唔係太甜...可以話基本係靠班戟面頭上嘅蜜糖醬同少量糖霜帶出甜味。再連埋金莎朱古力流心餡一齊試...金莎朱古力由細食到大,熱食係第一次,連埋金莎嘅甜味呢份班戟即時加分,同埋因為流心餡包括埋金莎嘅榛果碎,比單純熱朱古力醬多咗脆脆嘅味覺享受,呢個組合果然唔會出事,甜度對我嚟講係剛剛好,如果想再甜D,可能選擇Valrhona朱古力會更好。