餐廳: 金記冰室 (赤柱廣場)
資訊:

2019-08-17 449 瀏覽
來到赤柱,預了食的價錢不會平,下午茶時間還是想吃港式東西便來了金記,金記的裝修每一間都很有特色,適逢平日下午茶時間,不太多人,坐得很舒適。下午茶時間炒粉麵飯平均大概50幾蚊,赤柱來講都OK啦,雙拼蛋治都成$38,結果我都係叫咗個鮮茄焗豬扒飯, 凍檸茶小冰,盛惠55蚊。凍檸茶先來,味道正正常常,一杯普通嘅茶記凍檸茶。鮮茄焗豬扒飯金記話係佢個招牌,芝士係唔少的,飯又係炒飯底,豬扒很林相信有落鬆肉粉,茄汁當然唔會比鮮蕃茄你,係茄膏啦,個份量其實係一個迷你嘅份量, 午餐同晚餐先至有正常版,男人來說差少少才會飽。金記我最欣賞始終都係佢個裝修,食物質素就普通,但以我所知其他嘅分店個價錢其實都偏高嘅,反而赤柱來講就好正常。

凍檸茶先來,味道正正常常,一杯普通嘅茶記凍檸茶。