2023-05-28
今天相約好友往油麻地行街shopping,行經砵蘭街,見有一間地道越南料理"越風味",正值下午都係醫肚嘅時刻,一於入去餵飽個肚😋😋😋進入店鋪地方雖然不大,但座位都算舒適.食品方面有好多選擇😋😋😋,越式湯河/檬類、越式撈檬類、太陽蛋飯類、越風美沙律、越式法包、廚師推介烹調、還有下午茶餐再配搭多款小食可供選擇.我哋就點了小食拼盤(春卷、蒸粉包、蝦餅、墨魚餅和扎肉)、特級手切生牛河和紅豆冰.越式春卷皮薄炸得香脆,放喺生菜面,配上點魚露和酸甜辣醬,入口清香美味👍👍😋蒸粉包用料勁多,粉皮嫩滑,入口味道豐富😋😋😋蝦餅和墨魚餅炸得酥脆好吃,配上生菜、魚露滿滿越式風味👍👍👍扎肉有濃濃的肉香味,非常可口😋😋😋特級手切生牛肉河真的要一讚👍👍👍一個好吃嘅生牛肉河粉精髓在於牛骨湯,能夠做到濃而不膩嘅湯底,真的值得一讚👍👍👍生牛肉被熱辣辣的湯底輕輕灼熟,嘅有牛肉味又不失嫩滑口感,大家真的要試試,.最後再嘆杯清甜又充滿椰汁味紅豆冰,肚皮舒服哂!"越風味"由正宗越南師傅主理,食材新鮮,味道可口值得推薦畀大家😋😋😋