2024-02-22
今日同朋友去咗上環俊軒越南餐廳食越南菜,真係好驚喜!餐廳環境乾淨,裝修簡約而時尚,服務員都好親切,耐心地介紹咗唔同嘅菜式同特色!我哋點咗五款菜式,分別係牛油果沙冰、招牌牛油蒜香雞翼、馬拉盞炒椰菜、蕃茄蟹肉湯檬同招牌海南雞飯。牛油果沙冰係一個好特別嘅飲品,牛油果味道濃郁,但唔會太凍,叫佢走甜真係唔甜,沙冰好綿好飲,好適合夏天飲。招牌牛油蒜香雞翼係一個好香口嘅小食,雞翼炸得金黃酥脆,塗上牛油蒜香醬,好香好惹味,一啖一啖都好滿足。馬拉盞炒椰菜係一個好清新嘅菜式,椰菜炒得爽脆,馬拉盞係一種越南嘅香草,有點似芫荽,但味道更清香,令椰菜更加提味,好開胃。蕃茄蟹肉湯檬係一個好滋味嘅湯檬,湯底酸甜適中,蟹肉鮮甜,好暖胃。招牌海南雞飯係一個好正宗嘅越南菜,海南雞真係好靚,肉質好鮮嫩,皮薄而滑,配上特製嘅醬,飯仲係用雞汁煮過,好香好入味,係一個好飽肚嘅主菜。我哋食得好滿足,俊軒越南餐廳真係一間值得推介嘅餐廳,有機會一定會再去!服務員都好細心,每一道菜都會詳細咁介紹,仲會問我哋食得點,有冇需要,好有禮貌,令我哋覺得好舒服。如果你鍾意越南菜,又想食到正宗嘅海南雞飯,就一定要去俊軒越南餐廳試試啦!