佐敦一向都係美食嘅集中地,尤其係韓國菜,真係成行成市。今次我就的起心肝,去試下位於上海街,聽聞好有韓國地道風味嘅「鍾路韓國餐廳」。
🥩 鎮店之寶: 濟州黑毛豬五花腩 ($288)
嚟得韓國餐廳,點可以唔試下佢哋嘅燒肉?我哋今次叫咗個「濟州黑毛豬五花腩」,一上枱,嘩!塊五花腩真係好厚切,紅白相間嘅紋理好靚,未燒已經令人流晒口水🤤。
店員會好貼心咁幫你燒,完全唔使自己動手,可以專心同朋友吹水。塊豬五花燒到兩邊金黃香脆,中間仲keep到肉質嘅嫩滑同juicy。燒嘅時候啲油「滋滋」聲咁滴落嚟,真係超級治癒!😍 剪開一舊,用生菜包住,加埋蒜片、泡菜同辣醬,一啖擺落口,豬油嘅甘香、蔬菜嘅爽脆、醬料嘅惹味,一次過喺口腔爆發,層次感非常豐富,完全係頂級嘅享受!豬肉本身嘅肉味好濃,完全冇豬臊味,果然係premium pork belly!
🧀 邪惡之選:芝士炒飯 ($50)
食完燒肉,個鐵板上面仲有滿滿嘅豬油精華,梗係要整個炒飯啦!我哋加咗個「芝士炒飯」,店員會即場喺你面前炒,將飯、泡菜、紫菜同粟米撈勻,再喺中間鋪滿邪惡嘅芝士。等啲芝士慢慢溶化,再同個飯撈埋一齊,每一啖都拉到絲,超級滿足!🤤 飯粒吸收晒豬油同泡菜嘅味道,酸酸辣辣,非常開胃。
🐔 驚喜菜式: 燉安東雞 ($358)
除咗燒肉,我哋仲試咗個「燉安東雞」。呢個菜一上枱,份量十足,真係嚇親人!大大煲入面有齊雞件、薯仔、紅蘿蔔。個醬汁睇落好深色,但食落唔會死鹹,反而係帶點微辣嘅甜醬油味,非常惹味。
雞件炆得好入味,肉質好嫩滑,一啲都唔嚡。最精彩嘅係個粉絲,吸盡晒個醬汁嘅精華,變得煙煙韌韌,好好食!薯仔同紅蘿蔔都炆到好腍,入口即溶。呢個餸用嚟送飯真係一流!👍
鍾路韓國餐廳 (Jong Lo Korean Restaurant)
📍地址:佐敦上海街19-21號德寶城地下5號舖