2021-08-28
餐廳:大澳德發 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈1樓及地下A號舖香港人越來越多嘅文化同歷史被遺忘,而水上人菜式——蜑家菜亦喺其中之一⚓️,因為水上人家逐漸式微,大部份年輕新一代都轉移到城市化嘅生活模式🏙,所以佢哋以往喺船上食開嘅傳統菜式亦喺香港買少見少🥺大澳德發喺市區罕見嘅餐廳主打水上人菜式,佢哋更加喺少有嘅中菜黃店💛,香港人又點可以唔識佢哋呢?北角店開咗7年,最近老闆喺銅鑼灣店開咗一間新嘅分店,只喺經營咗接近一個月餐廳佔地兩層,一入到去就見到好多充滿漁村風味嘅特色🌊,藤帽、漁屋設計等映入眼簾,相當有味道,店員帶咗我哋上一樓嘅位置坐低,基本上全部座位都係卡位,位置相當寬敞闊落👍✝️大澳鹹鮮蒸馬友 $128馬友,被水上人叫做「一夜情」,因為一般煮食方法都喺捉上嚟處理好就會用粗鹽醃製,曬乾吹乾一晚就會蒸嚟食,而佢哋亦叫呢種做法做「鹹鮮」,所有步驟都喺餐廳一手包辦,做法傳統而且有品質保證😎,鹽醃嘅方法能夠提升馬友嘅鮮味同質感,加啲薑絲去癖走腥味,連埋本身馬友嘅豐富魚油,就咁清蒸已經好好味,無鹹魚咁鹹,亦無普通清蒸魚咁淡口,魚骨唔多,果然喺民間嘅傳統智慧😍✝️惹味卜卜蜆煲 $16
地址:銅鑼灣謝斐道477-481號肇明大廈1樓及地下A號舖
✝️大澳鹹鮮蒸馬友 $128
✝️惹味卜卜蜆煲 $168
用咗香蒜🧄、辣椒🌶️、蔥等香料煲滾一隻隻鮮甜嘅蜆,一打開個煲就已經被佢嘅香氣吸引住🤩,雖然蜆唔喺好大隻,
✝️濃湯海鮮雜菜煲 $118
以鮮魷🦑、鮮蝦🍤為海鮮主打,配以蝦乾、西蘭花🥦、白菜仔🥬、木耳、粉絲等配料,
滿$400仲送原價$88嘅鹽焗奄仔蟹一隻🦀,