2022-06-28 1772 瀏覽
女友同我慶生, 想飲啤酒又想試新地方, 就揀左呢度. 餐廳分兩邊, 一邊係高枱高櫈似酒吧, 一邊係大梳化大枱似餐廳, 我地坐餐聽嗰邊. 一共只有6張枱, 但每個位都好闊落, 坐得非常舒服, 係度睇波應該好正. 我地係黎歎啤酒既, 呢度裝修真係有幾分似德國啲Biergarten, 樓底高, 兩排長長既天花吊燈增加左空間感, 裝飾唔係華麗, 似屋企客廳多啲, 感覺好舒服, 梳化很大, 我地兩人可以並排坐. 對面有兩個酒桶形既卡位, 好有特色, 但入面睇黎有啲焗促, 都係留番俾鍾意打卡既人啦. 啤酒先點一杯Konig試下($66, 0.4L), 因為侍應話Bitburger再苦一啲, 飲落味道好豐富, 其實都唔苦喎, 仲甜甜地, 可能因為用高腳杯上, 或者餐廳夠凍, 我地食左個半鐘, 杯啤酒都仲係冰凍既, 呢一點非常好. 前菜我地點左Beef Gloulash薯仔牛肉湯 ($68, S), 炸金文畢芝士 ($98). 呢兩樣係今餐最滿意既. 如果你都係牛魔王, 牛肉湯一定會滿足到你, 真係啖啖都係濃縮, 澎湃既牛肉味, 仲有好多牛內, 薯仔粒, 香料味就係咁易有啲, 唔會搶左啲牛味. 炸芝士
女友同我慶生, 想飲啤酒又想試新地方, 就揀左呢度.

炸芝士係一小餅芝士包左面包康去炸. 女友係芝士控, 今次真係命中要害, 好味到不得了. 佢炸到外脆內軟, 唔好睇佢一大舊, 入面啲芝士係有少少creamy質地, 味道都係有奶味既creamy cheese, 一啲都唔溜, 唔油膩. 點埋個紅莓醬就更清新了.
主菜點左脆豬手($228)同維也納腸配沙律($105), 維也納腸
一碟三大條, 真係好長好壯觀既, 味道就冇乜特別, 就係煙分味既, 質地比較滑既豬肉腸, 唔係特別濃味, 唔知道另外兩款腸會唔會特別啲. 之前睇menu話有幕尼黑白腸(小牛肉), 唔知點解依家冇左.
炸豬手好多人推介, 製作時間只係15分鐘, 可能今晚客人少. 個皮就係好香脆, 好有水準, 肉都好多, 我地用左好耐先食得晒. 配菜有德國酸菜, 真係好酸, 我覺得冇某連鎖德國餐廳咁好食, 另一款配菜加錢轉左german pasta, 係好清淡既意粉, 只有小麥既淡淡香味, 可以解豬手既油膩, 意粉仲要切到好短一截截, 用湯匙食都得.
因為食物點得太多, 冇胃口飲第二杯啤酒了, 有啲可惜. 最後讚下侍應既服務都係唔錯既.
2022-06-18
  • 炸金文畢芝士