2023-02-26
正宗印尼菜🌸班蘭雞尖塔飯🌟🌟🌟🌟🌟大大碟,班蘭飯好香班蘭味同椰漿味,整到尖塔內裡混入左班蘭葉😋😋,班蘭雞有1/4隻雞,好嫩滑而且唔肥,雞皮都好脆口,再掂埋醬油同薑油真係絕配!仲有個清湯附上。🌸原條魚花膠湯粉皮(轉燒制)🌟🌟🌟🌟🌟大大條燒魚,燒得皮脆內嫩,魚鰭及魚尾骨燒到脆卜卜,小編將呢兩個位置都食埋,醃料也相當惹味。😋😋而花膠湯鮮甜,有一片大而厚身花膠,估唔到粉皮跟花膠湯夾埋食咁好味,粉皮口感有點似腸粉。🌸烤柚子雞翼🌟🌟🌟🌟🌟一碟有成六隻,每一隻都烤得好香同好飽滿,柚子醬放在雞翼上面也添加多點風味。😋😋🌸羊肉沙嗲三串🌟🌟🌟🌟🌟羊肉串完全唔覺得有羊臊味,肉質唔會太嚡品,羊肉串本身已經好夠味,再掂埋沙嗲醬滿足味蕾層次。😋😋🌸雞肉沙嗲三串🌟🌟🌟🌟🌟雞肉串肉雞嫩,味道超入味,同樣掂埋沙嗲醬口感層次超豐富呀。😋😋🌸班蘭箭葉果蜜(熱)🌟🌟🌟🌟🌟大大杯熱飲,杯飲品顏色係綠色,飲落好香箭葉果味同清香班蘭味,杯內有香茅、箭葉果。飲完可以解除油膩既感覺,而且班蘭味留係口內好耐,感覺超正呀!😋😋😋🌸鮮奶薑蜜(熱)🌟🌟🌟🌟🌟大大杯熱飲,超香滑鮮奶味,淡淡薑味,杯內有數塊薑,飲落味道似薑汁撞奶,飲完個人都暖笠笠
🌸班蘭雞尖塔飯🌟🌟🌟🌟🌟
🌸原條魚花膠湯粉皮(轉燒制)🌟🌟🌟🌟🌟
🌸烤柚子雞翼🌟🌟🌟🌟🌟
🌸羊肉沙嗲三串🌟🌟🌟🌟🌟
🌸雞肉沙嗲三串🌟🌟🌟🌟🌟
🌸班蘭箭葉果蜜(熱)🌟🌟🌟🌟🌟
🌸鮮奶薑蜜(熱)🌟🌟🌟🌟🌟
大大杯熱飲,超香滑鮮奶味,淡淡薑味,杯內有數塊薑,飲落味道似薑汁撞奶,飲完個人都暖笠笠。
======詳情======
班蘭葉印尼餐廳 (銅鑼灣)
銅鑼灣糖街1-5號銅鑼灣商業大廈地下B2舖
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣好去處 #印尼美食 #班蘭雞 #花膠湯 #粉皮 #原條燒魚 #箭葉果 #羊肉串燒 #雞肉串燒 #柚子雞翼 #班蘭千層糕 #班蘭 #尖塔飯 #抵食印尼菜 #正宗印尼菜 #大大杯 #大大份 #小店 #班蘭葉印尼餐廳