2020-09-26
今日去完親戚屋企,同媽媽喺附近搵野食。見到呢間食上海野就走入去試下。原本諗住醫飽個肚就算,話曬都係小店,又係喺屋邨位置。點知,小店黎講,佢都相當有水準!好食過平時嗰啲大型上海連鎖餐廳多多聲,重點係,重要平過佢地!!!同茶餐廳既價錢差唔多!!我地兩個人叫左: 醉雞,臭豆腐,小籠包,炒年糕醉雞:酒味都幾濃既,入味既,重點係隻雞係新鮮既。好多餐廳嗰啲係會有陣雪味,或者隻雞一食就知係啱啱喺雪櫃攞出黎。今次呢間係無呢情况!推介程度4粒星!臭豆腐:呢個既話,個個人口味唔同啦。我就鐘意食好好好臭既,而佢就無我想像中咁臭既😂但佢既餘韻會有陣發酵同豆味充戚喺口入面,係好食同特別既,我都唔係好形容到出黎。口感方面係要讚下既!平時既臭豆腐會好淋好散,呢個佢係做到外脆内軟,入面啲豆腐都無散開既,你地睇張相就會明。推介程度都係4粒星!小籠包: 一定要食!!!!!5粒星!!!唔係講笑。好食過平時大家食開既小籠包專門店!!皮係真係好簿!令到肉同湯既味真係好出!佢個包既湯汁唔係濃嗰種,而係鮮!!即使你點左醋,湯既鮮味都係仍然會蓋過醋既味!!真係唔試唔得呢個炒年糕: 呢個就正正常常,無乜特別既評價。口感上既話,唔會好似
我地兩個人叫左: 醉雞,臭豆腐,小籠包,炒年糕
炒年糕: 呢個就正正常常,無乜特別既評價。口感上既話,唔會好似其他餐廳咁一pat野咁。推介程度3粒星啦~
總括而言,我下次經過炮台山呢面,一定會再黎食過,因為質素真係好過好多香港既上海餐廳!!我建議大家可以食多啲呢間既非主食類食物,因為真係樣樣都有驚喜!