2021-11-21
朋友專登來到粉嶺請我吃生日飯, 因為好想吃小籠包及上海食物, 所以我們便來到粉嶺中心的唯一一間的上海餐館, 去享受我們今次晚既美食! 因為我們只有兩個人, 所以也不能叫太多! 當然一定會點我最喜愛的小籠包子, 這裡的小籠包, 啲肉鮮嫩多汁, 我一口咬落去, 啲肉汁豐富地湧出來, 真係好好味喔! 因為朋友想食菜,所以點了芥蘭炒臘肉! 這裡的臘肉有3款,有潤腸、臘腸、臘肉! 全部都係我好喜歡的冬天食物, 平時我比較少吃這些食物, 這裡的炒菜很有鑊氣, 好正! 最後, 我們點了個砂鍋雞煲, 這裡的雞煲, 有很多配菜, 有鮑魚、雞、同好多配料, 味道方面很適中, 雞肉好多, 因太多我們吃不完, 所以take away 🙂下次要試下雲吞雞..同其他的上海菜先!