2016-03-26 9862 瀏覽
係Openrice見到咖啡亭做緊蠔情龍蝦鵝肝自助餐,首20位登可以$330@,我係龍蝦fans,男朋友係鵝肝蠔fans,復活節晚食buffet都只係$330@,值得試一試!場地都幾細 應該得4-50個位,但都無坐滿,仲有幾枱吉左。擺食物的位置集中於門口,地方都不大。一開始,眾人就去等即開生蠔及其他冷盤海鮮,由於我地唔鍾意同人迫,所以食沙律先!沙律吧都幾多款式,我推介,蟹肉芒果牛油果他他,味道非常夾,好清新,另外男朋友推介蟹子蟹柳蟹肉沙律配蛋黃醬。 之後見少人左就拎生蠔同蟹腳,生蠔係即開,所以排隊就有,生蠔有加拿大生蠔(大隻d但味道清淡),愛爾蘭生蠔(細隻但海水味較重),味道新鮮!男友食左十幾隻! 至於長腳蟹,頭幾次出去都無晒,因為佢只有好細位置放蟹腳,而每次refill只得10幾隻,每人去搶都拎4-5隻,好快就無晒,餐廳refill得都幾慢,所以去到後期,男朋友才有機會拎到,蟹腳好粗同大腳,啖啖肉,少少海水味,好正,唔怪得之眾人都搶食!推介! 之後食熟食,款式不算多,但味道不錯!牛油帶子煎得好香,羊架少少羶味但肉很軟,一食再食,炆牛尾好入味而且有骨膠原漿住口既感覺,辣酒住螺好正

即開生蠔

長腳蟹腳
之後食熟食,款式不算多,但味道不錯!牛油帶子煎得好香,羊架少少羶味但肉很軟,一食再食,炆牛尾好入味而且有骨膠原漿住口既感覺,辣酒住螺好正,螺好大隻,而且入味又不會太辣!還有其他西班牙燉蛋,咖哩牛肉,炒魷魚等。
湯類有椰子雞湯及羅宋湯(無飲),椰子雞湯得到眾人喜愛,輕輕椰子香味,但無平時雞湯油膩既感覺!

之後侍應就為每位送上半份龍蝦及一份鵝肝多士,龍蝦只是冷盤龍蝦,肉質太鞋了,失望,如果有芝士焗龍蝦就更好,相反鵝肝是細塊一點但煎得幾好,入口即溶!
每人送半邊龍蝦&一份鵝肝多士
期間廚師會出來送上一人一件食物,如炸蝦魚餅等,不是太特別。

甜品款式都ok,除了蛋糕外,還有朱古力火鍋,即制pancake等,焦糖燉蛋同斑斕慕絲做得不錯

由於我看到餐廳主題是蠔龍蝦及鵝肝,而且餐廳有介紹熱食如鵝肝炒飯,龍蝦伊麵等,但在場除了鵝肝慕絲及即開生蠔之外,就再沒有其他熱食關於這個主題,所以詢問了侍應侍應很有禮貌指龍蝦不夠貨,所以沒有其他主題熱食,我真的有點失望,不過侍應服務態度好好,還建議送上餐酒(可惜我不愛喝酒,所以拒絕了)!

其間廚師侍應都會主動詢問食品質素,好好的服務態度!希望會繼續作出改善!

$330@其實都算可以!
長腳蟹腳