前幾日收工約咗閨蜜食飯,傾開之前一齊去日本旅行嘅嘢,真係好掛住呀🇯🇵!所以就決定去尖沙咀呢間八焱居酒屋,感受返嗰種日式風味。一入到去,餐廳用咗好多木系裝修,燈光昏黃,感覺好溫暖舒服😌。我哋被安排坐卡位,私隱度幾高,最啱我哋姊妹啲傾心事時間啦🤫。餐廳播住啲輕快嘅日文歌,成個環境好熱鬧但又唔會太嘈,俾人一種好放鬆嘅感覺,可以慢慢食飯慢慢傾偈。

我哋點咗個2人海鮮及串燒套餐,聽講個試營運價$688真係好抵食💰!
首先上枱嘅係 💟沙律 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻,蔬菜好新鮮,配埋個日式芝麻醬,酸酸甜甜好開胃。跟住係 💟刺身三拼 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻,有三文魚、油甘魚同帶子,睇得出好新鮮,全部都係厚切,食落啖啖肉,魚油甘香,帶子就非常鮮甜😋。

之後嘅 💟和牛他他 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻,牛肉味濃郁,口感軟嫩,撈埋隻生蛋黃一齊食,成件事滑溜咗好多。而 💟金萡黑魚籽鵝肝多士🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 絕對係成晚嘅焦點之一!鵝肝煎得外脆內軟,入口即溶,油脂香氣爆發,配埋香脆多士同帶鹹香嘅黑魚籽,口感層次好豐富,一啲都唔膩。💟銀雪魚西京燒 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 燒得啱啱好,魚肉嫩滑到不得了,面頭嘅西京燒汁甜甜地,帶出魚肉嘅鮮味。

💟串燒三拼 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 有雞肉、豬頸肉同雞肉,燒得好惹味,肉質保持到juicy。💟黃金焗蠔 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 鋪滿芝士同醬汁,焗得好香,蠔肉都幾飽滿。💟明太子玉子燒 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 蛋味香濃,口感濕潤軟滑,中間嘅明太子份量十足,鹹香味好出。最後嘅 💟稻庭烏冬 🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻 個湯底好清甜,烏冬滑嘟嘟,食完成個人暖笠笠,係一個好圓滿嘅結尾。

總括嚟講,呢個套餐真係物超所值,兩個人食絕對夠飽,而且款式夠多樣化,由刺身、燒物到主食都包辦晒👍。$688可以食到鵝肝、和牛、銀雪魚呢啲高質素嘅食材,性價比真係好高。食物水準穩定,環境又坐得舒服,好適合同朋友嚟聚餐傾偈。聽講呢個優惠價只係做到十月底咋,所以有興趣嘅朋友真係要把握機會去試吓喇,絕對係一個唔錯嘅選擇!🥳