2017-12-05
次次經過都企滿晒人,今次終於都等到位入座,聽講這間店在女人街,是一人一鍋海鮮打邊爐,很出名,似乎幾食物新鮮好味又吸晴!我們兩人選了紫薯和椰子粥底.很貼心:送埋雜菜沙律配芝麻沙律醬食海鮮唔知要烚幾耐,原來餐廳枱邊圖文並茂!一來先:特選迷你海鮮拼盤,樣樣都好新鮮,蜆好甜,花甲及桂花蚌好爽,扇貝肉厚鮮味,鮑魚彈牙有口感,蝦蟹肉質嫰滑.配上不同粥底,味道都很夾.海鮮新鮮到不能再新鮮!蟹腳同鮑魚還在不停動,活生生的呢!對不起我要食你了!蟹好多膏啊再來美國黑豚肉,好爽口有些似豬頸肉.鮮甜蘿蔔,粟米,雞脾菇(有三個菜類餐已包了,算是免費附送)清清地係好好嘅配搭.自選的肥牛,炸魚皮,白魚蛋,牛丸,墨魚丸,包心芝士丸,雞胸肉,金菇,牛柏葉,都是有水準的食材.比較特別的魚皮餃皮薄肉彈牙,龍蝦丸好有龍蝦質感,海膽丸真係好鮮.最後加上白粥,用南瓜,芋頭粒收水,就可以煲到又綿又香的,粥底已吸收了所有海鮮的精華,食落真的鮮味十足,食粥飽飽飲杯竹樜茅根,竹蔗茅根一壼好清潤,應該由自家製的,都真係唔錯,下次再嚟試試南瓜粥底
我們兩人選了紫薯和椰子粥底.
食海鮮唔知要烚幾耐,原來餐廳枱邊圖文並茂!
再來美國黑豚肉,好爽口有些似豬頸肉.鮮甜
竹蔗茅根一壺