2011-12-14 24 瀏覽
星期天,與友人專程試此店點心。試了六款點心 :筍尖鮮蝦餃 - 蝦餃,講求皮薄餡靚。但不至於皮破肉露,筍粒亦不可做得馬虎,讓人吃不到。但此店竟可做到餃皮破筍粒幼如沙粒,蝦雖爽但欠缺鮮蝦味,但又帶有點雞味。香煎蘿蔔糕 - 糕內呈一絲絲清甜蘿蔔絲, 口感嫩滑,但個人認為蘿蔔糕是削了一點點。 臘味粒太少,相對惹味程度就欠奉 值得一讚是師父可以將如此削的蘿蔔糕煎至兩面金黃,又完完整整沒有甩皮甩骨,真係真功夫。豉汁蒸鳳爪 - 味道一般,鳳爪不太腍,有些微口感。蔥花炸兩腸 - 腸粉皮軟糯, 但欠缺米香味. 意想不到的事是油條還帶點脆。 唯一缺點是蔥花太少, 加些蝦米可能會惹味一點。素菜炸春卷 - 餡料用上大量椰菜,味道清新。春卷亦炸得不油不膩,水準一流! 鮮菌生煎包 - 生煎包底加入芝麻, 煎後香嘖嘖。可惜包底吸收了大量油份,非常肥膩。幸好鮮菌餡料尚算清淡,稍減油膩感覺。
星期天,與友人專程試此店點心。

試了六款點心 :

豉汁蒸鳳爪 - 味道一般,鳳爪不太腍,有些微口感。

題外話/補充資料: 服務真有好大進步空間。到達時見店內不是滿座, 但已有五名內地客在等位,後加友人與我,共七人呆呆的在店舖前等安排入坐。 但店內職工們可以當我們透明咁。 無人招呼不特止,個貌似高級女職員行經門口竟然拋出一句說話: 『嘩,乜咁多人』 就穿過人群行咗去。佢係完全無意識去帶位。 就算唔係你職責,你都應該安排吓人手喇。 食食吓又唔會有人主動同你加水,見個高級女職員行過,咪同佢講 : 『唔該沖沖水』 點知個姐姐面黑黑望吓你,完全無回應你訴求。 連高級嘅服務態度都可如此, 你都唔好妄想會有賓至如歸服務。 今時今日點心專門店如雨後春筍, 以此價錢,選擇何其多,起碼唔駛俾錢買氣受。
2011-12-11
15 分鐘 (堂食)