2014-09-29 1594 瀏覽
係openrice搜索,發現原來太和都有特式德國菜,見之前食評都ok,所以來試下。位置不難揾,住大埔的大概會知道,只要係大埔太和路揾到旺記燒鵝向粉嶺方向行,見到報紙檔向右轉的小巷內。店面很小,只有20個座位,枱與枱之間好迫,唔係好適合一家大細的餐廳,用的是摺枱,上舖一張藍白色格子膠枱布。可能係小店經營,不要期望它有什麼服務可言,下午5點幾到,見它已開門營業,同個侍應講2位,他沒回答我們,而是向廚房方向同同事講野,可能係問廚房準備好未,唔夠一分鐘,店舖電話響,他竟然係聽左電話,繼續讓我們係門口呆企!5分鐘過後,他才施施然check booking,才說我們可以入去。坐低左,不好預期他會俾水你。你只要記住這裡係零service就ok!2個人order左一份德國咸豬手酸菜薯仔沙律,炸魚薯條同芒果汁。德國咸豬手酸菜薯仔沙律($168),分量好大,2個人食好似太多,好細心咁已將肉起出,皮脆但偏硬,肉無羶味,酸菜唔好食,薯仔沙律好似buffet那D,但個芥茉醬偏甜同稀,好似加左芒果汁咁。炸魚薯條($98) 不喜炸魚粉漿偏厚,有點苦味,可能加左啤酒去做炸漿,薯條偏咸。芒果汁似現成買回來,不太甜,但談

芒果汁似現成買回來,不太甜,但談不上好飲。

用膳其間見有人取外賣並問店員是否已計9折,唔知外賣自取是否有9折?外賣回家吃應該會舒服D!

用饍其間,新聞正在報道警察向佔中示威者發放催戾彈,2名侍應立即企係電視前觀看,隔左一陣連廚房那個都出埋來睇。

為左不阻礙他們看新聞,因為我們都想快點回家看,所以食完就埋單走了。如果6點後來記得book枱,因為見有人walk in 問,侍應答他最快也要8點後,而6點前就無人的。

對service無要求可以試下,因為就算你埋單時侍應都唔同你講多謝。食物在大埔區算不錯了。
德國咸豬手配酸菜薯仔沙律
炸魚薯條