2019-09-03 842 瀏覽
適逢朋友生日,而又鍾情於中菜,機玄巧合之下就比我搵到呢間中餐廳-皇御園雖然位址唔近地鐵,但打電話預約時得知有免費泊車優惠去到餐廳入面既裝潢都好有古典風格,每枱都有個裝飾品服務員的反應亦好迅速,入座後好快就上茶水及給予菜單茶的選擇都好多樣法, 特別係有菊花茶同荔枝茶, 兩種都係清香而食物方面我地揀左5樣野,分別係1) 紫砂壺珍珠貝海底椰花膠燉鱷魚肉第一次喝湯的方式好似喝茶咁, 整個湯好足料, 平時我唔鍾意食湯渣, 但今次呢個既湯渣所有材料煲得剛剛好, 豬肉同鱷魚肉都好嫩口2) 魚子醬香煎芋絲夾呢個有我至愛既芋頭加上魚子醬的咸味好夾3) 酥皮松露焗鮑魚個酥皮食完都好飽肚, 而鮑魚煮得剛剛好吸晒松露的香氣4) 喜馬拉雅山岩鹽香燒雞半隻燒雞的皮燒得好脆, 加埋岩鹽令到成個味道更加豐富5) 雲腿海味手工拉麵呢個手工拉麵的麵好有咬口, 而麵汁好有金華火腿既味道, 有D似中式既意大利麵咁既感覺兩個人食完都覺得好滿足,而且價錢連埋加一茶介都係一千多,即係每人5百多
雖然位址唔近地鐵,但打電話預約時得知有免費泊車優惠
去到餐廳入面既裝潢都好有古典風格,每枱都有個裝飾品
服務員的反應亦好迅速,入座後好快就上茶水及給予菜單

而食物方面我地揀左5樣野,分別係
1) 紫砂壺珍珠貝海底椰花膠燉鱷魚肉
紫砂壺珍珠貝海底椰花膠燉鱷魚肉

2) 魚子醬香煎芋絲夾
呢個有我至愛既芋頭加上魚子醬的咸味好夾
魚子醬香煎芋絲夾

3) 酥皮松露焗鮑魚
個酥皮食完都好飽肚, 而鮑魚煮得剛剛好吸晒松露的香氣

4) 喜馬拉雅山岩鹽香燒雞半隻
燒雞的皮燒得好脆, 加埋岩鹽令到成個味道更加豐富
喜馬拉雅山岩鹽香燒雞半隻

5) 雲腿海味手工拉麵