2013-10-13
叫了一個甚麼北海道餐有一客叉燒通粉,火腿加炒蛋,厚多士要等十幾分鐘先出到餐火腿就是一般的火腿,炒蛋是不錯多士係凍既,牛油裝到一個用完即棄的塑膠器皿,供顧客自行選擇要塗還是不塗第一,由於多士係凍,根本不能將牛油形成半溶狀態;第二,牛油唔用或是用唔晒,等於浪費;第三,此舉無端端要多用一個用完即棄塑膠器皿,極之唔環保。叉燒通粉哥哥仔收到單就即時準備好放到食物盆上,然後等個火腿炒蛋,放成十分鐘,成碗通粉浸到淋晒,湯又凍晒。一碗湯麵湯河湯甚麼也好,最基本就係要夠熱同埋主體唔好浸淋。其實係咪要掉轉次序呢?先等火腿炒蛋煮好端上,然後再準備湯粉。反正湯粉的材料都是預先準備好了,只欠將它們混在一起。這些細節都是對顧客的體貼,對食材的尊重。唔好食而有廚餘,唔係食客既錯,而係餐廳浪費了食物。最後,我唔明點解決要用膠刀膠叉膠匙羹。真係好唔環保。四十個大洋,得到以上既品質同態度,我去茶記食個特餐好過。環境得分高因為係商場管理foodcourt上做得不錯而已,跟餐廳無關。
有一客叉燒通粉,火腿加炒蛋,厚多士
要等十幾分鐘先出到餐
火腿就是一般的火腿,炒蛋是不錯
第一,由於多士係凍,根本不能將牛油形成半溶狀態;
第二,牛油唔用或是用唔晒,等於浪費;
第三,此舉無端端要多用一個用完即棄塑膠器皿,極之唔環保。
叉燒通粉
最後,我唔明點解決要用膠刀膠叉膠匙羹。真係好唔環保。
四十個大洋,得到以上既品質同態度,我去茶記食個特餐好過。