2018-10-13
老實,我已沒去樓上Cafe已有十年。沒他,難食。一碟比普通再普通,甚至惡頂的肉醬意粉竟敢收我88蚊,神經病。要我揀我唔會去,但「友聚」....,你已是沒自由失自由,人去那就去那。結果我就十年下再入樓上咖啡室。那裡環境不大,木系裝潢,但不是走古典氣息。老實有陣屋企味,像家庭式的店子。Menu選項我會形容麻雀雖小但五臟俱存。樣樣都有,同好多樓上Cafe差不多。我比較佬味,開心它有酒賣,仲要有手工啤(但我黑已售罄)。睇下睇下,發覺佢有季節推介的選擇,有飯、前菜沙律、甚至飲品,好似有點驚喜,一於試試!東北沙律,真心一見已好奇心起,一般樓上Cafe有咩沙律🥗都係凱薩沙律伴煙三魚呀雞肉呀⋯⋯甚至冇野跟只食菜,將凱薩一直進行下去。但呢度好有趣,整個富有東方色彩的青瓜沙律。材料有青瓜、熟花生、車厘茄、紫白洋蔥同黑醋。Mix埋一齊吃,層次好豐富,第一口酸酸的開胃感,醋+青瓜+番茄帶來清新,紫白洋蔥帶來辛甜味,而花生在開胃感中帶來惹香鹹香!好好食!再送上特色飲品 Caramel Espresso Cocktail,外表靚靚的。味道甜甜的而帶有酒香,不過老實是好酒的才岩飲。我的飯終於來了,南瓜汁意大利飯伴炸
味道甜甜的而帶有酒香,不過老實是好酒的才岩飲。
炸蝦亦是非常讚!薄粉唔油,好香,唔會只係食到粉,肉都爽口!