2024-01-24 14 瀏覽
媽媽想食素菜,見慈素小聚地點方便,又有不少好評,便帶媽媽去試下。慈素小聚裝修雅致,淺綠色為主,加上聖誕裝飾,溫馨舒適。 我哋叫左香芒天婦羅炸豆腐、素食三文魚拼盤、黑松露蘿蔔糕、粟米濃湯佐翡翠苗(奶)、四川擔擔麵、椰汁雪耳無花果燉湯及黑松露鮮蘑菇忌廉湯(奶)香芒天婦羅炸豆腐豆腐配上天婦羅漿去炸,外脆內軟,配上由新鮮芒果做嘅醬汁,酸酸甜甜、非常之清新,一啲油膩感都冇,好好食。素食三文魚拼盤有素三文魚同素鮑魚,不但外型似,配上豉油及Wasabi,味道像真度很高,如同食三文魚同鮑魚,非常適合食素嘅人,可以試到三文魚及鮑魚味,而且有乾冰做出煙霧,打卡一流。黑松露蘿蔔糕蘿蔔糕有三種醬汁,分別有辣椒醬、黑松露醬及甜醬,蘿蔔糕炸外脆內軟,想試新嘅食法,可以配上黑松露醬,非常之夾,令人食唔停口,而配上甜醬或者辣椒醬又係另一種傳統嘅食法,也不錯。粟米濃湯佐翡翠苗(奶)食品如其名,粟米湯非常之濃郁creamy,仲有好多粟米,配上翡翠苗,清新可口。四川擔擔麵雖然係素嘅四川擔擔麵,但絕不差,味道有濃濃嘅花生醬味,微辣,非常惹味,如平時食嘅擔擔麵冇咩分別。椰汁雪耳無花果燉湯及黑松露鮮蘑菇忌廉湯(奶)燉湯清甜滋潤,

香芒天婦羅炸豆腐

素食三文魚拼盤

黑松露蘿蔔糕

粟米濃湯佐翡翠苗(奶)

四川擔擔麵

椰汁雪耳無花果燉湯及黑松露鮮蘑菇忌廉湯(奶)
燉湯清甜滋潤,非常足料;蘑菇湯有好多黑松露,味道非常之濃,鍾意食黑松露嘅人一定唔可以錯過。