2013-08-18 141 瀏覽
一講起九龍城三個字,只有兩樣嘢會出現在我嘅腦海:泰國菜同埋甜品。今晚同朋友係王家沙食完晚飯後,仍然覺得意猶未盡,所以朋友揸咗架車去九龍城食甜品。黎到嚐樂甜品舖,地方唔算大但睇落都好光猛同新。呢度嘅甜品都幾多選擇,有各款各類,價錢都好抵,$2x-$3x一個,而且D甜品插圖個樣好吸引,真係望住佢地到食指大動。好開心一行五人所以變咗食嘅甜品選擇都多左。我食嗰個叫做金玉滿堂,主要有雜果(西瓜芒果),啫喱,小丸子,椰果,淋啲忌廉系上面。要功夫醒整既小丸子同啫喱Q感十足。有朋友叫咗個星星奇遇(實際個名可能唔係咁,但我唔記得咗) 。開頭諗住,上邊有啲蜜糖星星都冇乜特別,好似食穀類早餐咁遮。但後尾發現下邊個個綠茶茶凍,其實幾清新幾好味,配埋球綠茶雪糕夠creamy夠濃,成件事係估唔到咁夾嘅。鮮什果涼粉就比較普通,都係一般貨色。藍水晶最特別之處就係嗰啲藍色嘅水晶粒,食落好得意,口感好特別,因為佢係爽爽脆脆,好似係你口入邊爆開咁。個球雜莓妹雪糕,食樂就酸酸地既,配合買側邊個d忌廉都OK嘅。有個oreo黑木糠布甸,睇落個樣吸,食落就麻麻哋,因為嗰啲oreo碎可能太細,所以食落其實冇乜木糠嘅感覺,而這個忌廉好

金玉滿堂
星星奇遇
鮮什果涼粉就比較普通,都係一般貨色。
藍水晶
有個oreo黑木糠布甸,睇落個樣吸,食落就麻麻哋,因為嗰啲oreo碎可能太細,所以食落其實冇乜木糠嘅感覺,而這個忌廉好稀唔夠挺身。
曲奇木康布丁
但山長水遠黎到九龍城,咁嘅價錢食到呢啲有心製作嘅民新派甜品,係開心嘅。最重要係小本經營,所以更加要支持本地店,加油加油!
2013-08-07
$28 (宵夜)
金玉滿堂
星星奇遇