2017-08-28 165 瀏覽
最近,一連食了2次韓國餐。估唔到樂富都有好味及低食的韓國餐。我地四個人叫了中價的四人餐,原本想如果個餐唔夠食再其他食物的,因為我地四個人都是大食怪,但最後是飽到差少少食唔完d食物。前菜~ 芽菜,芥菜,南瓜,泡菜,酸蘿蔔同魚仔,食完仲可以添加的。烤肉什錦拼盤~牛,豬,雞,份量是一人2至3片,自己慢慢烤,慢慢食。生菜籃配麵豉醬~新鮮生菜配蒜片,辣椒片,包住烤好的雞肉,牛肉及豬一齊食,非常之“正”。韓式炒年糕~翠玉瓜,韓式魚片,洋蔥,蔥段,年榚炒起來清清的味道。鹽燒鯖魚~香煎清魚,熱辣辣上枱,配有芥末鼓油食,我鍾意加點檸檬汁,把魚新味更加特出。香煎餃子~8隻香煎的餃子,外皮香脆,裡面有豬肉,粉絲同菜。餃子不會因為外皮煎到香脆,裡面變得乾身,剛剛好鎖住肉汁,非常好食。飯及豬肉湯~有一碗白飯及一碗香濃味豬骨靚湯,湯是煲至奶白色的。韓式生醃醬油蟹~ 服務員提醒過由於蟹是從雪櫃中取出未完全解凍 ,所以要等十分鐘,但我已急不及待立即品嚐,味道有點像雪葩的蟹,蟹鮮味十足,仲有點醬油味及小小辣椒味,令我想起在韓國買回來的醬油蟹,令人回味無窮。