2019-07-08 52 瀏覽
行開佐敦有見到有間食榴槤主題嘅甜品店,作為榴槤fans緊係要去試試。今次試左特濃榴槤蛋糕、榴槤芝士撻同埋榴槤焦糖燉蛋,不論係環境同野食都非常有驚喜,喜愛榴槤嘅朋友一定要bookmark定。先講下環境,一入到店鋪,落完單叫野食,店員就帶我地行左兩層樓梯上去坐,樓梯間嘅裝潢同埋音樂都不其然有一種熱帶嘅感覺,準備為一陣嘅甜品揭開序幕。店員推介左特濃榴槤蛋糕,表面一層可可粉,配上班蘭蛋糕同大大啖榴槤蓉,香濃榴槤味同蛋糕非常match,唔會太甜,又襯托出貓山王嘅鮮味。榴槤芝士撻,滿足左我呢個芝士腔,芝士配上榴槤油而不膩,creamy得黎又唔會喧賓奪主,酥皮奶味濃郁,最重要係榴槤份量絕對唔吝嗇,令人齒頰留香。至於榴槤焦糖燉蛋,係燉蛋入面加入榴槤,榴槤同蛋嘅比例大約係37,蛋味好香,但都可能係呢個原因令到榴槤嘅味道突出唔到,略嫌有少少主次不分,但整體不失為一個幾有熱帶風味嘅法式焦糖燉蛋。