2018-09-13 44 瀏覽
在金鐘有好多特別小店,在月街有如置身日本的感覺,見到呢間日式店好吸引,我地就入去試下。環境不俗,枱不會很密,有很多日本畫裝飾店舖,精緻格局。坐吧桌就可以睇到師傅精湛的手藝,尤其係食廚師發板的時候。大大的落地玻璃,很有空間感,相信日頭黎都會幾舒服。有户外座,可以給抽煙的客人坐。Omakase $980/位,有前菜、刺身、壽司、燒物、炸物、和食、甜品。廚師介紹自家制梅味燒酎,跟季節改水果口味,依家浸緊桃,十二月就有得飲,遲d會浸士多啤梨,大家可以到時來試試。冷蕃茄,來自熊本的蕃茄原來係日本產量no.1,色澤鮮紅,充滿水份,酸甜平均,口感爽脆。福岡生粟米鮮甜爽口,配魴鮄魚刺身,師傅刀功了得,厚薄一致,刺身肉質扎實有嚼勁,好鮮甜。附上沢蟹,小小的蟹脆卜卜,味道都幾濃郁,仲見到店家用缸養住生蟹仔。厚岸蠔呈長形的,好特別,來自北海道,肉質肥美,口感creamy,金屬味和海水味不重,顯得蠔味道更清甜。深紅色的赤身加少少wasabi食,魚味濃郁,魚油豐富。油甘魚腩位加wasabi和醬油食,腩位非常肥美,爽口又有咬口。生磨wasabi唔會好嗆,味道不錯。白蝦炸過的,脆脆的,好香口,蝦味重。青鯛寿司幼嫩鮮

環境不俗,枱不會很密,有很多日本畫裝飾店舖,精緻格局。

坐吧桌就可以睇到師傅精湛的手藝,尤其係食廚師發板的時候。

Omakase $980/位,有前菜、刺身壽司、燒物、炸物、和食、甜品廚師介紹自家制梅味燒酎,跟季節改水果口味,依家浸緊桃,十二月就有得飲,遲d會浸士多啤梨,大家可以到時來試試。

白蝦炸過的,脆脆的,好香口,蝦味重。

青鯛寿司幼嫩鮮甜,肉質清爽,已加了wasabi和醬油,飯size適中,醋味剛好。

冰頭漬好特別的食材,半透明的質地原來係三文魚頭軟骨,入口爽脆,加了醋,沒有魚腥味,酸味味,好開胃。

姬鯛是高級的魚種,師傅切開了魚的肌理紋路,入口時更能品嚐魚的真味,而且師傅用火炙過魚皮,令到魚味更香。

系撚鯛原來係日本紅衫魚,屬矜貴食材,肉質結實有彈性,味道鮮甜。

海膽、赤蝦、海葡萄,赤蝦肉質厚實彈牙,三種食材一齊食令到口感十分豐富,鮮味十足,你一定會愛上。

大拖羅油脂飽滿,好肥美,口感嫩滑,質素屬極上級。

煙肉串茄燒得好靚,好有美感,煙肉唔肥,車厘茄好甜,加少許醬汁調味已足夠,好滿足。

明太子手羽燒得皮脆肉嫩,入面充滿了明太子,少少辣,好惹味,雞翼甚有質量,好好味。

汁燒牛扒配胡麻醬沙律,用上美國安格斯牛,超大份der,肉質tender,十分juicy。

梅子紫蘇素麵呈粉紅色好美喔!麵的紫蘇味重,口感清爽細滑,冷食先食到真味,很適合夏天食,而且可減低肉食的油膩感。

福岡桃色澤吸引,又香又甜,yummy!

成餐飯都係一個文化之旅,可以食到不同品種的日本食材,不時不食,有驚喜。