2023-09-23
銅鑼灣耀華街百樂上中心樓上餐廳,有一間環境充滿法式風情的小店 「Little Fresh Cafe & Bar」踏進餐廳你已經覺得好舒服好溫暖,而且位於18樓景觀開陽,木系柔和顏色,每枱均放了枱燈,Menu 設計亦非常用心,無論拍拖或者三五知己黎,都非常適合👍🏻食物質素方面,更是非常優質,大部份菜式都是慢煮方去烹調,食物口感會更細緻,無論在食物烹煮方法、擺盤和味道方面,你絕對會感受到是是多用心做💛是日孤獨的美食家,就一個人去嘆返一個悠閒午餐,感受吓慢活的時光☀️🌟Today Special Set $ 238🌟🍲▪️法式洋蔥湯配蒜蓉包第一次飲呢款洋蔥湯,將洋蔥炒香再清燉,湯頭清澈,味道就只有真真正正的洋蔥清甜帶點辛味道,再加上香茜和迷迭香,淡淡香料嘅清香散發而出,清甜又好飲,配上即叫即焗嘅新鮮蒜蓉包,完美🦆▪️法式油封鴨肶一份主菜嘅配料有幾多,就知道廚師多花心思,這個油封鴨肶,經過慢煮再煎香,味道帶鴨的鹹香,非常入味,口感軟腍又Juice,真係好好食,配菜亦非常花心思,鴨油炒香四季豆和香菇,自家製嘅手打薯蓉,香滑當中仍然食到粒粒薯蓉充滿牛油香,另外仲有小蕃茄、西蘭花平衡返,最後係炸辣椒絲和迷
🌟Today Special Set $ 238🌟
🍲▪️法式洋蔥湯配蒜蓉包
🦆▪️法式油封鴨肶
配菜亦非常花心思,鴨油炒香四季豆和香菇,
自家製嘅手打薯蓉,香滑當中仍然食到粒粒薯蓉充滿牛油香,另外仲有小蕃茄、西蘭花平衡返,最後係炸辣椒絲和迷迭香,增添賣相和味道之餘,炸得香脆又好食,最後都食埋埋落,非常用心的製作
🥧▪️檸檬蛋白撻 Set add $ 38
檸檬蛋白撻由法法式甜品專家製作,撻底香脆,有點我們熟悉的麥維他餅乾味道,中間是香謂檬味帶酸甜的檸檬慕絲,頂部就是打得香滑的蛋白忌廉,再加上新鮮檸檬皮和食用花的清香,唔太甜,非常清新的甜品
🌹▪️玫瑰咖啡 Set add $ 28
最後嘆番一杯Rosa Latte ,咖啡和奶的比例適中,加上玫瑰味的清香,唔太甜,再加上玫瑰花瓣作點綴,賣上一流,食飽慢慢嘆番杯咖啡,一樂也