2024-07-15
❀ 泰鑫 #灣仔 ❀❗極推船麵 麵條絕無所有咁煙靭彈牙❗——————————————————最近喺灣仔發掘到間超好食嘅船麵😍餐廳聽聞由泰國人主理,連泰國領事館都有大讚,味道正地道✨餐廳環境簡約舒適,菜式賣相唔錯,有多款常見泰國菜。最喜歡佢哋嘅船麵,優惠期間加$20仲有多一碗。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 泰式和牛濃湯麵 $142叫做濃湯並非浪得虛明,湯底濃厚,略嫌太濃可以擳點青檸。配料甚多,除咗和牛,仲有炸豬皮、牛肉、芽菜、肉丸等。雖然和牛肉質有點鞋,不過麵條真係非常煙靭彈牙,從未食過泰式船麵嘅麵條係咁出色😍加$20有多碗同朋友share夠抵食。.☞ 黃咖哩軟殼蟹 $298喜歡佢將軟殼喺放置喺咖喱上,能夠保持軟殼喺酥脆嘅口感👌🏻咖喱口感相對濃稠,相信用上唔少蛋漿製作,味道較為香甜,一啲都唔辣,感覺冇咁惹味。.☞ 金柚鮮蝦沙律 $98略嫌柚子唔夠鮮甜冇咁Juicy🙈.☞ 泰式街頭椰子雪糕 $88雪糕唔錯😚有成兩球椰子雪糕及一球泰茶雪糕,兩款味道都頗突出,即使撈埋一齊亦非常夾👍🏻仲要配埋唔少椰果、椰子蓉及粟米,好豐富!.☞ 椰子沙冰 $58消暑一流✨——————————————————✨整體味道: 4
❗極推船麵 麵條絕無所有咁煙靭彈牙❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 泰式和牛濃湯麵 $142
叫做濃湯並非浪得虛明,湯底濃厚,略嫌太濃可以擳點青檸。
配料甚多,除咗和牛,仲有炸豬皮、牛肉、芽菜、肉丸等。
加$20有多碗同朋友share夠抵食。
☞ 黃咖哩軟殼蟹 $298
喜歡佢將軟殼喺放置喺咖喱上,能夠保持軟殼喺酥脆嘅口感👌🏻
☞ 金柚鮮蝦沙律 $98
略嫌柚子唔夠鮮甜冇咁Juicy🙈
☞ 泰式街頭椰子雪糕 $88
雪糕唔錯😚
仲要配埋唔少椰果、椰子蓉及粟米,好豐富!
☞ 椰子沙冰 $58
消暑一流✨
✨整體味道: 4.2/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
特別喜歡船麵,麵條真係世界級咁煙韌彈牙,想為船麵再到訪。