2023-07-07
原本擁有一次美好的回憶,俾一位極度劣質的經理破壞了。我本身預約了下年年頭包場準備舉行人生大日子的婚宴,因為唔鐘意傳統的婚宴會,所以選了西式又有娛樂設施俾來賓耍樂。由於餐廳沒提供試菜,我都專登搵一日去試下,食物係完全無問題。當天經理放假,所以員工俾左他的經理的咭片我,他們只有一位經理,我可以直接聯絡商討。打左好多次電話都無回覆,好啦,咁最後whatsapp開始聯絡。Jan 18號message,佢1 Feb先覆,開頭都唔覺得有問題,只不過係回覆慢加上仲有好多時間,講左基本野(真係好基本,包場幾錢,包啲乜野既設施和車位之類)後就暫時沒有聯絡,因他講餐牌唔需要咁快傾,同埋可能會變所以可以年中之後先講。9 MAY到左5月我再致電經理,沒有員工知道佢去左邊,佢過左幾日whatsapp我,我想要一位餐單,他給了我之後我想要一份素菜餐單,當時係9 MAY,之後一直沒有回覆,直到20號我whatsapp佢,佢先再問我素菜係咪芝士蒜葸都唔食得,答了之佢之後就消失了。。。。21 MAY突然答一個"好",就再消失即係點?你會再準備俾我或再聯絡我,或者會係幾時俾到我都要講聲呀。8 JUN我whatsapp問他
9 MAY
21 MAY
突然答一個"好",就再消失
8 JUN
我whatsapp問他準備好素菜單未? 一直潛水。。。。
12 JUN
再whatsapp 。。。。,
期間都好似有打去餐單留言
之後同我講話之前SEND左俾另一個人。大話唔係咁講架麻。
仲要俾左兩個FILE我,但係一樣,點呀?要我搵錯處?
跟住仲問我個幾點行禮。。。我第一次已經同你講過啦,宜家仲問,感覺係不被重視和尊重!!
跟住突然問我真係需要個set lunch?
(佢好似失憶咁,我講過唔想buffet形式,佢就建議我做buffet/cocktail,話我其實唔洗搞lunch,直家邊個搞婚宴?你覺得唔需要係你問題,但你既職責係盡量滿足客人需要,乜野叫唔需要!!?我唔想做buffet係有好多老人家唔想佢地要行來行去,完全無將我既要求做記錄,記唔到就應該用方法去記錄,之後越覆越僈,甚至幾日唔覆都我再message先回一句,無頭無尾的一句,連一句唔好意思,遲左覆都無。)
跟住又講啲莫明奇妙既PACKAGE出黎,包場明明話係12-6pm,突然話我3點至5點就得,我之前來來回回都問過佢個職員都話係12-6PM, 點解突然有幾小時包場?
又頭到尾都無俾過一分完整既PACKAGE我,我話想要一分完整既PACKAGE,佢話份MENU 就係,跟住突然又話個PAPACKAGE唔啱我。。。。係咪玩野,唔啱你又俾我。原來佢話俾我嗰分係COCKTAIL形式,火唔火
最搞笑嗰份MENU同原來個會差一倍
你要加錢宜家先黎講,一直都係用最原始個價傾,改完一輪之我自己發現加左價,如果要加錢係一預先要講聲改呢樣要點點點。。。你估我去緊老麥買野呀,加邊一樣加幾多一清二楚。呢個世界係咪咁多人無用個心去做野既呢。
一條問題要等佢幾日先覆一個MESSAGE
我心諗咁落去都唔係辦法,想約個時間電話傾,避免拖得太耐,如最後唔得我都仲有時間搵其他場地
整個過程我都好有禮貌,唔該前唔該後,唔好意思呀,請呀之類,最後太嬲已經無,
但佢係一路都無!!!!!呢啲門面工夫!!!!
以下係whataspp對答
到最後請佢聴日下午夜點搵我。
我: 請聽日下午三點點聯絡我 (我都仲係有"請"佢)
佢: 唔得,4點(唔好意思唔講不在話下,起碼都作個原因吖,見客,開會,。。嘩~~~宜家你係老細喎,有無基本禮貌!?)
我: 請問6點後幾點可以? (因我都要返工唔方便講太耐,因為預左要傾一段時間。)呢刻我都仲有用請問
佢: 講明先,可能好夜(宜家我同你好熟?咁你都要俾個時間架,你一句我一句,宜家我溝緊你呀?)
我:幾點,你對所有客人都係咁既態度同質數?
佢:等個DINNER完左之後(我係你餐廳做?我知幾點收工,幾點做完DINNER?)
我:我會知個DINNER幾時完?後日前點聯絡我!(我都真係火了)
佢:咁我聽日5點聯絡你(我問得你6點後就係6點前唔得啦,經理應該醒少少呀)
我:後日6點!!
佢:我宜家覆你,唔接我生意,
佢:你個EVENT下年先搞,仲有咁多個月,EVENT唔係我主要工作,全世界得你一個結婚呀?
(好,我問左好多職員,搞EVENT得你一個話到事,唔搵你搵邊個?係唔係你主要工作唔關我事,我只知淨係可以搵你,你估我好想搵你 ,我都問過有無其他人可以做決定,或者人傾完再向你攞APPROVE,會唔會好啲?所有人都係話得你可以決定。你唔高興可以叫你老細請個人專做EVENT。你同我發脾四??仲要向一個客人發!!)
由頭到尾無禮貌已經唔在講,覆又慢 ,功課又做唔足,每次俾少少,我仲要係度自己整理 ,我俾錢反而我仲要做一大堆野,WHATAPP每一次都係講一句,下下要我去問你先答,點做服務業呀你,你去做掃地啦,洗講野架。
我早啲傾就係想有多啲時間俾你準備,我自己都要準備,如果有咩差池可以搵其他場地,你反而投訴我咁早同你傾,你咁既回覆速度,再多時間你都搞唔掂,我既要求你無上心 又無記低,整個感覺差到不行,感覺就係你唔想搞咁多野,最簡單形成就最好。
好啦,宜家俾你一獲搞掂,我要搵過其場地,有無都其資,要自己鐘意先難。。。。問左幾間都話FULL晒,因為話晒嗰日都係好日子。