2017-07-04
今日老闆約左個大客傾野,小女子非常有幸可以跟去學野,仲食到呢餐豪到無朋友既美酒配佳餚盛宴,唔寫返篇食評炫耀下真係對唔住自己!一入到黎個氣勢已經唔講得笑,陣列左好多名酒,成個人都高級左,好在今日都著得幾端莊,如果唔係真係失禮死人~睇睇個menu先,總共有8道菜,期間會飲到4款酒,老闆可能知道我飲得,所以帶我黎見識下,其實中菜不嬲都同酒好夾,今晚注定有口福了~第一杯係Cocktail,可以揀Johnnie Ginger或Johnnie Soda,我揀左前者,未到帶少少辣又好清新,成個胃開晒~有個同事揀左後者,我都偷偷地飲左啖,口感比較rich~之後就開始食第一道菜,叫”龍馬精神”,其實係豉汁馬蹄炒原隻乳龍蝦球~乳龍蝦即係龍蝦BB,可想而知每一啖都係精華,食落嫩滑彈牙,鮮味都好出。跟住就係John Walker & Sons Private Collection 2017,配玉帶龍腰卷同鮑魚扣鵝掌,杯酒味道層次好豐富,配埋味道偏香濃既玉帶龍腰卷,都相當唔錯,而隻鮑魚口感超滑同厚身,靚酒配矜貴菜式認真一流~第三杯酒係Johnnie Walker Blue Label,配搭煙倉魚、豉油皇法國鵪鶉
龍馬精神
玉帶龍腰卷