2005-06-20 7 瀏覽
等左好耐位,但叫到差五六十個之內就唔好走開,因為佢地去得好快,好多人都走左,或走開左,佢地叫超過三個號碼就要再排過,見到唔少人都係咁。佢地係用綠茶包的,亦係侍應加水的,所以迴轉枱就唔駛伸高隻手拿壽司咁辛苦,而且可以清楚睇到師傅點整,同埋點教徒弟仔,自然叫到叫多幾碟。叫左好多款壽司,有些重覆,分別有吞帶魚腩,帶子,吞拿魚,油甘魚,三文魚,蛋,紫菜蝦卷,蔥吞拿魚,貝,極上海蟃,仲有枝豆,炸墨魚軟骨,軟殼蟹手卷。基本上,全部都好好,首先係飯唔會散同太硬,佢地人手握的,有水準。唔同壽司亦會配唔同調味,見到日本師傅眼甘甘望住個徒弟仔,睇佢有冇加錯,加多或少,一見到加多左,即刻叫佢自己試食,令佢知道錯乜,而且亦會叫個識日文既中國師傅黎話俾佢知錯乜。而且壽司上的魚生好新鮮,亦夠長,但唔算好厚。佢地亦會事先將芥辣加入壽司中,同傳統做法一樣,感覺點都正宗些。炸墨魚軟骨,口感好好,雖外層唔夠脆,但食落真係好煙un,但太大舊成日都黐住,如果可以分開一點會更好。軟殼蟹手卷,都唔錯,加左青瓜絲入去,增加口感,亦減低油膩感,但唔知點解,我一口咬落去,竟然會有汁油流出黎。