三個女人一個墟,幾個朋友聚埋一齊,最好節目當然係Low Tea啦~🤭​最近我都周圍試唔同嘅下午茶!除咗上兩個Post介紹過嘅蜂蜜下午茶,仲有試one+one café & bar出嘅「桃の蜜語」下午茶!​夏末初秋,正係日本白桃完熟嘅季節!呢個「桃の蜜語」下午茶就係用「桃之鄉」山梨縣產嘅白桃製成,呢度出產嘅蜜桃出名豐腴渾圓、白裡透紅,桃肉仲特別滑嫩多汁,用此入饌製成嘅鹹甜美點,味道真係相當唔錯!​✦甜點​包括:山梨白桃伴白桃雪葩、山梨白桃撻、意式白桃奶凍伴燕窩、白桃拿破崙、白桃軟心慕絲蛋糕、白桃軟芝士蛋糕伴白桃忌廉​咁多款入面,我最鍾意山梨白桃伴白桃雪葩,係切半嘅白桃上,放咗一球白桃雪葩,挖出桃肉,伴隨冰凍嘅雪葩一同食用,口感唔錯!師傅仲會放乾冰送上,成個甜品真係勁Igable!​另外,白桃奶凍杯都顏值好高!面層鋪滿白桃果肉及燕窩,底下就係桃味粉紅啫喱,再加上嫩滑奶凍,用料超豐富超。​✦鹹點​包括:大蝦白桃、白桃乳酪酥、芒果牛油果帶子串、酥炸蟹肉餅漢堡、香草番茄意式烤麵包​鹹點之中,大蝦白桃杯最令我印象難忘!杯中有一隻加拿大厚肉大蝦,經香草及白胡椒粒調味,味道好鮮甜。大蝦再浸入鮮榨白桃汁
「桃の蜜語」下午茶(2位)
✦甜點​
✦鹹點​

鹹點之中,大蝦白桃杯最令我印象難忘!杯中有一隻加拿大厚肉大蝦,經香草及白胡椒粒調味,味道好鮮甜。大蝦再浸入鮮榨白桃汁梳打水,輕呷一口,有種爽透心涼嘅感覺。​
芒果牛油果帶子串都好正,芒果同牛油果幾夾,好creamy清新,入面仲夾有煎香咗嘅帶子,爽爽地幾好食。​

✦白桃檸檬梳打​
「桃の蜜語」下午茶配兩杯白桃檸檬梳打,個人覺得幾好,唔甜,甘甘地,用嚟送甜品真係一流!​
2020-09-18
「桃の蜜語」下午茶(2位)
  • 「桃の蜜語」下午茶