2025-06-16 0 瀏覽
最近,我舊同學帶咗我去位於觀塘嘅日作食堂食飯。呢間餐廳位於鴻運工業大廈地下,環境舒適,裝修風格簡約,行校園風,那些年的感覺返哂來啊 ❤️❤️餐廳係電子下單,但黑板menu 靚到咁樣,好有heart 啊 ❤️❤️ 我試咗佢哋嘅兩個招牌菜——日式西京燒比目魚定食同波士頓龍蝦溏心蛋野菜稻庭烏冬定食。兩款定食都令我地印象深刻 👍首先,日式西京燒比目魚定食嘅比目魚烤得恰到好處,外皮金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。搭配嘅白飯香軟可口,味噌湯亦都好鮮美。整體來講,呢個定食嘅味道平衡得好好,每一口都充滿咗驚喜🥳其次,波士頓龍蝦溏心蛋野菜稻庭烏冬定食(特濃芝士龍蝦湯)更係令人難忘。龍蝦肉質鮮甜,溏心蛋煮得剛剛好,烏冬麵彈牙有嚼勁,再加上特濃芝士龍蝦湯嘅濃鬱口感,簡直係完美嘅組合。呢個定食唔單止滿足咗我對海鮮嘅熱愛,仲帶嚟咗豐富嘅口感體驗🥰除咗主菜之外,我仲試咗佢哋嘅推廣優惠——黑蜜黃豆蕨餅同凍抹茶牛奶。黑蜜黃豆蕨餅甜度適中,口感軟糯;凍抹茶牛奶則清新解膩,係夏日嘅絕佳選擇🌟最後,我仲品嘗咗佢哋嘅北海道帶子同沖繩海鹽雪糕。北海道帶子新鮮美味,沖繩海鹽雪糕則鹹甜適中,為呢頓美食之旅畫上咗圓滿嘅句號🥰如果你鍾意日本料理,又想

如果你鍾意日本料理,又想揾間坐得耐啲,chill d 既餐廳,依間校園風滿滿嘅餐廳,絕對係一個唔錯嘅選擇。我地2 個人食到捧住個肚走,都係$500 幾埋單❤️