講到柴灣區嘅快靚正茶餐廳,「勝香園」絕對係唔少街坊嘅低調心頭好。佢就藏喺漁灣街市熟食中心入面,位置唔明顯,但以快手出餐、價錢抵又好味一炮而紅。先講佢最基本嘅《餐肉炒蛋面》,炒蛋滑到幾乎流動,蛋汁與餐肉夾埋整塊吃,鹹香得來皮蛋唔乾,雖然麵底係福字麵偏幼,但勝在夠「抵食」。配返杯凍奶茶,奶香濃,甜度適中,作為早餐或者茶午都好合拍。講到重頭戲就係佢哋嘅:即點即炸至金黃香脆,皮細薄唔膩,咬落滿滿肉汁,嫩到爆口!絕對係點解大家排到入得去都要食一隻嘅原因。仲有不可不提嘅 :麵包外層烘脆但內裏保持柔軟,牛油加煉奶加上微甜奶醬,甜而不膩,每一口都有幸福感。整體感覺係「勝香園」就係典型香港人茶餐廳魂:環境樸實乾淨、出餐快、價錢合理又食得飽。店員好快手又默契,即使人多都冇補單問題。加埋份量十足,早餐午餐甚至晚餐都夠用。人均消費大約 HK$40–60 就搞掂一份炒蛋面、一隻雞翼加一杯飲品,性價比極高。總括嚟講,勝香園係一間簡單直接、用心做味道、親民又有港味嘅小店,無論你係返工前定起完早,都好值得一試。

2025-07-10