2025-08-31
講起越南粉食物,通常我諗都係Pho 或者高度辣嗰啲,但今次去咗「青越亭(Viet Lime Cafe & Restaurant)」之後完全刷新我嘅想像。餐廳位於柴灣吉勝街附近,距地鐵出口一唔好行,位置方便,裝修乾淨並且有少少文青感,食飯的氛圍舒適唔會死板。我今次試咗佢嘅,湯底帶番茄酸酸甜甜好夠味,牛腩軟腍得嚟保持牛味唔失,仲有香葉同辣椒粒俾你自選辣度。叉燒愛好者又可以嚟試佢嘅,豬頸肉用香茅醃製,肉香濃而唔乾,夾埋酸甜醬汁同黃薑飯一齊入口,酸酸甜甜好開胃。早餐時間佢又幾有誠意—幾款經典組合包括煙三文魚炒蛋+茄汁豆+牛角酥,或者香茅豬扒+炒蛋+蒜蓉牛油多士,全部都係$38–58 可選,加埋即磨咖啡,仲唔使加錢,真係抵食。服務方面佢用 QR Code 點餐好方便,即落單快又唔怕人多混亂。價錢大約落在 HK$50–100 間,性價比幾高,食到唔同口味、唔怕肚餓又唔傷 wallet 又有文青食咁上下嘅感覺。總括嚟講,「青越亭」係一間隱身柴灣又食得舒服嘅越南輕食小館,好適合想食清新又有驚喜嘢嘅朋友。下次想轉口味、又唔想普通,就真係幾好嘅選擇下!