2005-07-27
在此店現時為止總共食過3 次。第一次係東坡肉手攪面+油菜$18第二次係上海粗炒+凍檸樂$29第三次係福建炒飯+凍擰樂$29先講第一次的東坡肉手攪面+油菜油菜叫左生菜,但因為無為個汁麻麻,影響左成個油菜的味道,建議大家叫油菜,記得話要腩汁。東坡肉手攪面,手攪面係此店標榜的招牌,彈牙度可以,但不及刀削面,只係優勝在毋須技術。而且面的上味程度亦麻麻。東坡肉做得不夠用心,入味道一般,但稍嫌「鞋」口,做不到東坡肉的味道。如果叫做炆五花腩則尚可,叫東坡肉則言過期實。再談第二次的上海粗炒+凍檸樂上海粗炒賣相不俗,味道適中,亦不見太油。可惜配菜略少,只得豬扒絲。但火喉不俗,愛吃炒粉面的朋友大可一試。此店的涷檸樂係可樂與檸冰分開上,算照顧了食客。最後講福建炒飯+凍擰樂福建炒飯需時頗久,我約等了15分鐘。賣相極為吸引,飯底係旦炒飯,味道OK。上面的汁係用雞肉粒、西芹、冬菇、蝦仁及尤魚煮成。味道不俗。配料亦多。算係三餐之中最吸引。總括而言,招牌面言過其實。快餐飯亦亦普普通通。反而炒飯炒粉類有俾心機,可以一試
第一次係東坡肉手攪面+油菜$18
第二次係上海粗炒+凍檸樂$29