2015-10-12 256 瀏覽
日本家庭式蛋包飯,見親D煮野食書日本媽媽都將蛋包飯整到流心又大份,我細個時我阿媽隨意把炒飯, 搵片好薄又乾架蛋片包起, 上面擠D茄汁就當係啦, 來到一定要食正宗爆汁的蛋包飯。小食有炸薯角同雞翼, 炸薯角我覺得比較油膩, 雞翼就食得幾香口。沙律細細地, 以簡單架生菜茄仔咁,汁上左日式架胡麻醬, 食住等個蛋包飯製作。配了咖哩吉列豬扒蛋包飯, 蛋包飯係成個蛋奄列係面, 份量好多應該用左好多隻雞蛋,見到已食指大動。 切開佢見到入面仲有好多蛋汁, 7成熟個蛋好嫩, 放入少少飯一齊食勁香, 又,吉列豬扒皮比較厚身同比D咖哩汁沉淋左。點甜甜地又多洋蔥架咖哩汁同放上一塊蛋, 送入口人間享受呀。連飲品, 這一餐只係百來元, 對又滑又嫩雞蛋情有獨鍾架人一定要來食呀! 佢比銅鑼灣同樣以爆汁蛋包飯做招來架餐廳平左3,4成價錢。