2019-12-29 239 瀏覽
收工,唔想去咁遠,想返去屋企樓下食,於是就隨便去上海婆婆度試下啦!好彩咁岩就有一張枱,唔洗等位,咁我地就好快咁睇左個menu,點左以下嘅菜式啦!首先係家常豆腐,感覺上係紅燒豆腐嘅上海版,面頭有青椒,跟住係走過油嘅豆腐,底部有冬菇,食落去有少少辣嘅豆瓣醬,幾開胃同香口。生煎包,一個比較麻麻嘅菜式,個包面好硬,而且唔夠熱,裡面肉肉汁都唔夠,有少少失望。跟住到上海粗炒,經典嘅上海菜,配料有菜絲,肉絲,冬菇絲再加上醬油炒,e個係最快上菜嘅一款,唔係好夠熱,唔知係唔係即叫即炒呢!?最後係松子黃魚,佢係我地覺得最正嘅一道菜,個酸汁煮得好正,配料足,有蝦仁,蕃茄,椰果,菠蘿等,魚肉新鮮,啖啖肉,而且見到師傅唔會偷功減料,炸起嘅魚再加上酸汁就真係絕配,下次再黎幫襯都會再食e 個,最後埋單走人返屋企。