逆市又如何?香港又有新酒店!那就是今個12月開幕嘅東涌世茂喜來登酒店!好開心成為第一批玩Staycation嘅人!🤤​身為食怪,最關心當然係入面有咩新餐廳,今次我會一連幾個Post慢慢同大家開心Share!​東涌世茂喜來登酒店共有4間餐廳,當中一定要去就係位於頂層19樓嘅Sunset Grill!​餐廳設計走復古歐陸風,精緻華麗,打卡位處處!😍 ​餐廳仲分室內及戶外兩Part,室內為扒房,主打一系列西班牙式炭火燒肉;戶外則是酒吧區域,提供多款創意Cocktail(後續再詳講呢Part)。▲Sunset Grill裝修充滿懷舊氣息,部分座位貼近廚房,可以令客人即時嘗鮮!▲我對牛扒真係零抗拒力,知道呢度有靚扒房,當然第一時間要試!▲由於採用炭火燒製,火喉要小心掌握。扒房方面,餐廳主要採用西班牙式炭火燒烤,令食物自帶煙燻香氣!以唔同木材燒製,肉類仲會帶著唔同嘅炭火香氣!令人一試難忘!​▲喺餐廳門口,即可見到一排排正在熟成嘅牛肉。Sunset Grill提供嘅牛肉,均採用咗乾性熟成!牛肉一般被宰殺時幾小時,肉質係鬆弛,但過後又會變得僵硬,唔適宜食用。透過放置在恒溫、恒濕嘅冷藏室中熟成21-45
餐廳設計走復古歐陸風,精緻華麗,打卡位處處!😍 ​
▲由於採用炭火燒製,火喉要小心掌握。

▲喺餐廳門口,即可見到一排排正在熟成嘅牛肉。

Sunset Grill提供嘅牛肉,均採用咗乾性熟成!牛肉一般被宰殺時幾小時,肉質係鬆弛,但過後又會變得僵硬,唔適宜食用。透過放置在恒溫、恒濕嘅冷藏室中熟成21-45天不等,牛肉自身帶嘅醇素又會破壞返肌肉結締組職,令肉質更軟嫩!重點呢個過程仲會去除埋肌肉中多餘水份,令牛肉味道更濃郁飽滿!進入店內,即見走廊旁有一排排正在熟成嘅牛肉,餐廳喺呢方面真係誠意十足!​

Porterhouse(850g)
✦ Porterhouse(850g)
呢度最出名係呢款Porterhouse!據店家Menu所講,係用咗超過30日時間熟成嘅T骨牛扒~!呢塊扒足足有850g重!比出面一般餐廳食到嘅T骨牛扒重一倍!大塊到令我嚇一跳!幾個人Share都無問題!🤤​
另外,我鍾意T字骨,係因為一面連住西冷,一面連住牛柳,一口氣可以享受到兩個唔同部位嘅牛肉滋味,軟嫩再加上嚼勁,雙重享受,正正子!​
T字骨簡單燒烤已經好好食,入口軟嫩無憾,咬上口爽爽聲,超Juicy!其中,連住骨位嘅位置,肉質仲帶少少爽口,食上口真係好有滿足感!十級推薦!🤤🤤🤤​

Steak Tartare
✦ Steak Tartare
其實我不太接受到他他牛,純生牛感覺都幾驚,都係朋友食!🤐以佢講法,呢個菜入面溝咗鹽、洋蔥及大蒜,再加蛋黃,感覺都幾惹味!本身店家用嘅肉靚,牛肉新鮮又肉味濃郁,唔抗拒生牛嘅人應該會好滿意。​

Sea Bass
✦ Sea Bass(for 2)
呢款烤鱸魚好清新!魚幾大條,2個人share都ok!魚入面夾咗檸檬及迷迭香,魚肉滑嫩,入口即化,加上魚皮脆脆地,整體味道唔錯。​

Brandt Ranch Bone Marrow
✦ Brandt Ranch Bone Marrow
呢款小食喺牛肉中加咗意式Gremolata醬及香芹沙律,有巴西里、大蒜、檸檬皮、橄欖油等等,味道幾清香,食完好開胃。​

▲餐廳在12月1日開幕,現時已換上聖誕裝飾。
P.S. 總結嚟講,餐廳嘅烤肉確係正,裝修都夠晒豪華,打卡100分!偶然嚟呢度豪一次,絕對值得!
2020-12-04
Porterhouse(850g)
Steak Tartare
Sea Bass
Brandt Ranch Bone Marrow
  • Porterhouse