2018-01-16 88 瀏覽
夜晚喺港島區放工,同事突然間好想食串燒,就即刻去咗之前朋友介紹呢間位於東大街既串燒店。東大街前前後後都好多嘢食,但原來發現自己一直都遺忘左呢間高質嘅串燒!呢到仲有好多唔同嘅海鮮種類選擇, 魚蝦蟹乜都有,啱晒我呢個鍾意食海鮮嘅人!清酒煮日本沙白湯底除咗用沙白仲有蘿蔔同埋其他配菜一齊煮,所以清甜,而沙白十分新鮮仲好大隻蟹膏多士必叫之選! 厚厚一層既濃郁蟹膏鋪左係香脆多士上,鵝肝多士就見得多,呢個配搭相當特別,蟹膏完全冇腥味😁臘味飯臘味飯整成一舊飯團🍙然後拎去燒香,令到成飯外脆內軟燒泥猛好少見咁大條嘅泥猛,而魚質唔會因為用燒既方法變得好乾,反而好驚喜係燒得好滑,魚質十分嫩口,廚師仲放左啲柚子皮係魚肚嘅位置,將柚子嘅味道燒埋出嚟,更加開胃,實在有心思燒安格斯牛小排及酒糟豬腩肉廚師將牛小排切到細細粒,中間貫穿左車厘茄同香蔥,牛肉粒燒完之後仲有好多肉汁,肉質鬆軟,食完記得覺得唔夠喉餐廳職員話俾我哋聽呢個豬腩係佢哋自家製用酒浸,平時唔食肥豬肉嘅我都覺得好好食,燒嘅時候將豬嘅肥油迫晒出嚟,食落口唔會一口油,豬腩口嘅位置仲會變得更加脆口!芝士焗蘭花食咗咁多野,想叫番啲蔬菜食下,所以就叫左個香濃芝士加白

清酒煮日本沙白

蟹膏多士

臘味飯
臘味飯整成一舊飯團🍙然後拎去燒香,令到成飯外脆內軟

燒泥猛

燒安格斯牛小排及酒糟豬腩肉

芝士焗蘭花
食咗咁多野,想叫番啲蔬菜食下,所以就叫左個香濃芝士加白汁配埋椰菜花同西蘭花

燒豆腐
豆腐嘅外層燒得很脆,豆腐內層口質嫩滑,有強烈既對比,外脆內軟👍🏻