2023-11-20 93 瀏覽
將軍澳南好多美食,今日行完Donki攰攰地,見到樓下有間餐廳個名幾特別,而且價錢幾親民,就入咗去試下。原來山打根係東南亞嘅地方名,餐廳菜式多元化,有印、星、馬、泰東南亞風味,而且仲係由前高級酒店主廚主理。菜式主要油量較少,味道較清淡,不過就落咗大量香料,如芹菜、芫荽、芽菜、南姜、蔥、辣椒等,所以全部都好惹味。麵底可以選擇:河粉、 粉絲、銀針粉或摻摻等等,都好多選擇。招牌海蝦煎蛋湯銀針粉 好香濃嘅湯底,蔥油則是用新鮮的青蔥、老抽及生抽豉油、乾蔥、青蔥頭、芫荽頭、八角、肉桂、老抽、豉油和冰糖等多種調味料熬製而成,每啖銀針粉都嚐到香濃嘅湯底,仲有來自泰國嘅新鮮大蝦,非常美味。香茜胡椒花甲蜆湯 一上枱見到好多肥美嘅花甲,聞到湯底有濃濃嘅胡椒味,湯面仲灑滿了乾蔥、薑絲、芫荽同辣椒絲,新鮮嘅花甲好香甜,同湯底胡椒味好相配,仲有粉絲吸收花甲嘅鮮甜,好有層次感。美祿恐龍西多士邪惡嘅食物—西多士,外面已經有美祿香氣,西多士炸成金黃色,每一口都嚐到美祿以及糖漿的味道,有幸福的感覺。美祿鮮蛋好特別,係美祿加雞蛋,甜甜嘅美祿配上滑溜溜嘅雞蛋,口感特別。

招牌海蝦煎蛋湯銀針粉

香茜胡椒花甲蜆湯