KABOOM

今年生日無揀到食日本菜慶祝,反而揀左間近期爆紅既露天餐廳打卡!📸Chill到以為自己去左泰國旅行!😍餐廳位於尖沙咀鬧巿,20/F係室內部分,L-Shape玻璃睇到維港景色,有冷氣比較舒服,燈光較暗有情調。🕯🌹今次刻意訂座時要求天台露天座。雖然無冷氣,但有靚景打卡都好開心。如果夏天想影到Magic Hour,可能就返18:45-19:15。🌆天台大部分選用木材、竹等物料餐桌椅,好有渡假感覺。🏝座位間隔中間有蘆葦傘,旁邊有「簷篷小屋」BAR位置,好似去左《夏日的麼麼茶》個沙灘。😂😂加上輕鬆節拍音樂,夜晚氣氛熱鬧,好Chill!🍸✨✨*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*餐廳主打一系列Cocktail同Mocktail,見到每枱大家都飲緊唔同造型飲品真係好吸引。😍😍😍😍🔘 Double Espresso Martini 🍸$138烏黑外表,上面有一層白色泡沫入口係濃郁嘅Espresso咖啡味,好香回甘時會Taste到Vodka酒味,幾特別🔘 Caloocan🍹 $78無酒精成份,以柚子汁、蘋果汁主要溝成,帶有接骨木花味非常易入口,有夏日開心感覺杯上層有食用乾花及風乾檸檬,造型帶有藝術感*

*-。-。-。-。-。-。-。-。-。-*

Double Espresso Martini & Caloocan

烏黑外表,上面有一層白色泡沫
入口係濃郁嘅Espresso咖啡味,好香
回甘時會Taste到Vodka酒味,幾特別

🔘 Caloocan🍹 $78
無酒精成份,以柚子汁、蘋果汁主要溝成,帶有接骨木花味
非常易入口,有夏日開心感覺
杯上層有食用乾花及風乾檸檬,造型帶有藝術感

KABOOM Sharing Platter

🔘 KABOOM Sharing Platter 🍢$218
小食拼盤份量夠2-3人分享
送酒或者傾住計食一流
包括單骨雞翼、雞尾酒蝦、 雞肉串燒、枝豆、法式麵包蘸醬

🔘 Deep Sea Tacos 🌮$118
以薄餅夾住生菜同埋雞尾酒蝦
配上Marie Rose Dressing、三文魚籽
蝦肉爽口彈牙,加上魚籽帶出鮮味,非常好食

🔘 Pan Seared Salmon Served with Ratatouille Salsa and Baby Brassica 🐟$238
三文魚需時製作,煎到皮脆肉嫩
少量的胡椒調味,加上檸檬汁已能帶出鮮味
保留到肉質水份,不會過乾

🔘 Go Big Go KAMOOM🐔
Roasted Spring Chicken with Surprise Sides $268
烤春雞超級大隻,多肉少骨
香草、胡椒等調味帶出風味
伴碟有茄子、秋葵等薯菜

📝整體評價
✅環境打卡靚,做到外地感覺,香港較少呢類餐廳
✅食物有誠意,以打卡餐廳嚟講算高分數
✅價錢合理
✅上嚟飲返杯,傾吓計,氣氛唔錯
✅值得一試

2022-08-21