2021-04-26 1422 瀏覽
約番啲同學出嚟食飯,大家一嚟就揀返呢間,因為以前都食過大家都想再encore。環境方面呢就四四正正,坐起嚟舒服,不過呢就有啲逼,同隔離枱嘅距離比較近,而餐廳環境都比較熱鬧。但係總括而言呢我自己就唔覺得咩大問題嘅,因為呢間啲嘢好食同埋上菜快。唯一唔好嘅呢就會係要等得耐,所以呢預約定係非常之重要。嘢食方面呢我自己就冇點食過東北菜,唯一食過呢間令我印象非常之深刻,佢嘅菜式好有特色,就算係平平無奇嘅菜品,都會令你有一種回味嘅感覺。咁首先講碟醉雞先啦,因為實在太肚餓喇食咗少少先影相,佢肉質結實但係又唔會係死實嗰種,質感啱啱好。溫度來講唔會太凍,食落口唔會有個種雪咗好耐嘅感覺。而關於個醬汁方面啦,酒味濃郁,香味撲鼻,入口嗰時呢都會覺得口腔裏便都係比呢種醉雞味充斥着,但係又唔會太霸道。仲有一點,我個人覺得因為雞皮有尐脂肪,對我個人而言呢就覺得非常惹味,夠晒肥美。上面幅相左上角,係清炒萵筍,咁呢就唔會話好鹹真係清清淡淡嘅啫,但係呢反而食到萵筍嗰種爽甜咁,同事又唔會話係青澀味太重。當食其他菜食到一半覺得有尐太重口味嘅時候,食返兩條萵筍呢對我來講就啱啱好中和咗少少,可以繼續戰鬥。如果你自問食嘢都比較清淡啲

上面幅相左上角,係清炒萵筍,咁呢就唔會話好鹹真係清清淡淡嘅啫,但係呢反而食到萵筍嗰種爽甜咁,同事又唔會話係青澀味太重。當食其他菜食到一半覺得有尐太重口味嘅時候,食返兩條萵筍呢對我來講就啱啱好中和咗少少,可以繼續戰鬥。如果你自問食嘢都比較清淡啲,或者係朋友食嘢清淡啲咁就真係要嗌返一碟,可以慢慢食。

中間呢碟就係鎮店之鴨,來親都必食㗎啦都唔使我講咁多,咁佢肉質就真係好結實,咁要配埋右上角嗰碟蔥同青瓜點返啲醬,再將餅皮包圍晒佢哋塞入口,完全係幸福咁滿滿!不過美中不足嘅係,個鴨肉肉有時好大嚿食食吓會覺得有啲柴口,要加多少少青瓜先至中和到幹嗰種感覺,我自己未食過其他嘅片皮鴨,唔知係咪正常啦。我自己就好鍾意嗰種啖啖肉嘅感覺,所以又覺得冇乜大問題。

係成碟有中間嘅鴨皮,就係脆口同埋唔會太乾嘅,不過可能有啲人健康啲就會嫌佢油得滯。呢尐口味嘅嘢見仁見智啦。

咁上面碗鴨嘅左上方,就係雞絲粉皮,我自己本身唔太鍾意食嗰種芝麻醬,感覺對我來講就不過不失。不過呢要講嘅係個雞肉呢係好嫩口嘅,加少少青瓜絲口感清爽尐,如果你平時都好鍾意食呢種菜都可以諗吓嗌返個,同埋大大碟都夠飽肚。

跟住就要講呢碟肉皮凍,上面嘅醬汁係蒜蓉、蔥花、同豉油之類嘅嘢(我諗係秘製醬汁啦)。皮肉凍裏面係滿滿嘅膠原蛋白,而長條狀嘅物體就係豬皮啦,感覺係q彈嘅,好似10幾歲嘅小朋友嘅面珠墩一樣(哈哈好血腥添)。味道好特別,就好似肉版嘅龜苓膏,但係又腍啲嘅。
加埋啲醬汁一齊食都幾得意,呢碟係我朋友最鍾意食嘅餸每次嚟到都一定嗌佢,如果你平時都鍾意食呢啲啫喱狀嘅嘢咁就一定要嗌佢嚟試返下啦。

最後要講嘅係呢個黃金南瓜,佢裏面係一條條炸到淋嘅南瓜,外面係用鹹蛋黃製成嘅炸漿。脆硬集於一身,食到舐舐脷之餘,又唔會好膩。必試嘅菜式,但真係要趁熱食啊。

本身呢幾位朋友就唔太食辣,我食辣呢就嗌咗碟水煮牛肉試下。可惜牛肉就有啲韌,朋友食咗一舊就停咗手。我自己就覺得咬吓都幾正,又唔會話好似香口膠咁嘅。個湯就正常發揮, 夠晒辣,冇乜麻。我自己食開辣都食到成頭汗,如果平時唔係食開辣就要留意啦。配菜方面,其實底嗰啲係白菜同薯粉,好可惜個幼薯粉呢煮得太腍,我自己覺得冇乜咬口,夾起嚟嘅時候都好易斷,如果係粗薯粉可能好啲嘅。啲菜就正路入味啦,攞嚟同啲肉一齊食就啱啱好。
其實上一次食酸菜魚都已經覺得冇想像中咁出色,今次食埋個水煮魚呢,我覺得佢啲小炒可能比湯菜更加出色,不過食嘢就各人口味嘅啫如果係第一次去不妨都嗌返個試吓過吓癮!

本身侍應冇同我哋講還枱時間,不過去到一個半鐘左右就提醒我哋要交枱,完全能夠明白㗎
,因為出邊呢都有好多人排緊隊。但如果係想同朋友搵個地方慢慢嘆慢慢飲番杯嘅話,就可能呢要搵吓其他地方。
同時都好可惜因為咁我哋冇好好控制時間食埋甜品。上次食甜品呢都覺得幾出色,但係我已經唔記得叫咩名lu,如果下次有機會食就有喺度寫埋。

雖然冇影到,但係同朋友喺度都飲咗幾支啤酒,啤酒方面有藍妹同青島支裝揀,如果平時都有貪杯嘅習慣,就唔好錯過啦。

埋單每人百幾蚊,喺香港來講算係非常之抵食,至少冇邊度啲片皮鴨可以有呢個價掛,所以係犯聚之
2021-04-23
30 分鐘 (堂食)