2022-09-13
🍫 #大坑 #Chokohood身為朱古力狂熱分子嘅我終於有機會嚟到呢間位於大坑嘅朱古力專門店食嘢喇🥳 呢度嘅關門時間係6pm所以平日要返工冇機會嚟,weekends就可以嚟chill吓喇🥰🍫 Chokohood party ($128)呢個係店員推介嘅Menu,帶你舌尖品嚐「由可可到朱古力」之旅🤩,有以下四樣嘢:🍮 意式奶凍、可可蜜、可可豆碎奶凍非常香滑,再加埋可可豆碎口感豐富,仲可以自己唧啲用可可整成嘅蜜糖漿添😚🥠 黑朱古力泡芙泡芙黑朱古力味香濃但又唔會太甜,大大粒好滿足🤤🍨 海鹽焦糖雪糕、朱古力威化简 、單一產地朱古力醬、可可豆碎雪糕加上用可可整成嘅焦糖醬,仲有黑朱古力威化筒同可可碎,朱古力味濃,甜度亦拿捏得好好🤗🍵 冷泡可可茶可可茶少少苦,但一啲都唔澀💓☕️ 菲律賓Auro 70% ($60/cold)參考咗cocktail嘅做法,店員會用shaker shake呢款朱古力凍飲,加入咗荔枝、藍莓等果香,70%嘅朱古力中帶有少少水果嘅酸甜香味,清新自然,好適合夏天飲😛
🍫 Chokohood party ($128)
🍮 意式奶凍、可可蜜、可可豆碎
🥠 黑朱古力泡芙
泡芙黑朱古力味香濃但又唔會太甜,大大粒好滿足🤤
🍵 冷泡可可茶
可可茶少少苦,但一啲都唔澀💓
☕️ 菲律賓Auro 70% ($60/cold)