好耐都無入嚟西貢,今次搭巴士到總站時,離遠就見到有間唔顯眼嘅台灣野,見有啲肚餓就入去試試佢。坐低咗諗住上OpenRice 睇下有咩好食,點知就見到人話中伏,即刻唔係好開胃,但都已經坐低咗,店主又好積極咁介紹有咩好食,廢事起身走咁突兀。店主話成個menu 嘅飯都可以轉麵,跟餐會有包紙包飲品,但本人並唔太好紙包飲品,所以決定加18蚊轉芋圓糖水。Total就叫左個豬軟骨麵加紅棗桂圓糖水加芋圓。豬軟骨嚟到見到啲骨燘到好腍,差啲以為比錯左牛筋我 食落仲要唔’鞋’,有驚喜。糖水清甜,唔會甜到漏,而且紅棗同桂圓味都出,芋圓好煙韌,三種味道都食到見個芋圓糖水食落唔錯所以忍唔住叫多左個仙草芋圓。店主話仙草同紅豆都係自家制作,非常有誠意食完呢餐已經mark實左下次嚟西貢一定會再翻嚟食

Total就叫左個豬軟骨麵加紅棗桂圓糖水加芋圓。

豬軟骨嚟到見到啲骨燘到好腍,差啲以為比錯左牛筋我
食落仲要唔’鞋’,有驚喜。
黑糖豬軟骨麵

黑糖紅棗桂圓糖水加芋圓