2023-02-23 960 瀏覽
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗朋友揀咗呢間頗 fusion 嘅餐廳食飯,係星馬泰廣東菜,而網上評價都唔錯!由於大家太懶諗嘅關係,就叫咗一個4人套餐 + 湯 + 海南雞。4人套餐($888)🍴招牌酸柑香茅凍呢個甜品竟然成為整個套餐我覺得最好食嘅食品,香茅凍非常Q彈,味道清新,甜度適中,如果要感受酸柑,就要用手將上面嘅酸柑汁榨出嚟,夾埋酸酸甜甜好好味!🍴星馬特色拼盤拼盤有4款小食,最特別嘅係1️⃣椒盬香酥鮮淮山,冇諗過可以用咁嘅方式食淮山,外面脆入面爽,有趣!2️⃣金磚豆腐都唔錯,外脆內軟。3️⃣脆皮蝦醬雞中翼,都係外脆肉滑,不過味道就似就咁嘅炸雞翼,冇咩蝦醬味。4️⃣黃金魚皮係香脆,但又係唔睇都唔知係有黃金,只係一舊魚皮,可能咁啱我食嗰舊冇咸蛋啦~🍴蝦味魚子蝦球炒飯蝦球頗大隻,肉質新鮮夠爽,飯炒到粒粒分明,呢個幾好味!🍴星洲黑胡椒螃蟹蟹唔算好大隻,肉唔算多,蟹蓋冇咩蟹膏,黑胡椒味比較嗆喉,完全蓋過咗蟹味,相比起新加坡當地食嘅,醬汁調較上有少少距離。🍴菜香鐵板豆腐嚟到嘅時候,未有發現鐵板滋滋聲嘅狀況,唔係好熱辣辣,方型嘅豆腐浸咗響肉碎、榨菜醬汁中,用匙羹切開時,豆腐有外皮,食落有兩種口感,外
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

4人套餐($888)
🍴招牌酸柑香茅凍
招牌酸柑香茅凍

🍴星馬特色拼盤

星馬特色拼盤

🍴蝦味魚子蝦球炒飯
蝦球頗大隻,肉質新鮮夠爽,飯炒到粒粒分明,呢個幾好味!

蝦味魚子蝦球炒飯

🍴星洲黑胡椒螃蟹

星洲黑胡椒螃蟹

🍴菜香鐵板豆腐
嚟到嘅時候,未有發現鐵板滋滋聲嘅狀況,唔係好熱辣辣,方型嘅豆腐浸咗響肉碎、榨菜醬汁中,用匙羹切開時,豆腐有外皮,食落有兩種口感,外皮有少少煙韌感,中間嘅豆腐非常滑,其實個榨菜肉碎醬汁係幾惹味嘅,不過個芡汁有少少太渴撻撻,厚咗少少。

菜香鐵板豆腐

🍴泰式空心菜
非常翠嫩,味道正常。

泰式空心菜

🍴星洲咖啡骨
呢個一咬落去,肉質比較硬,個味怪怪哋,鹹鹹苦苦,唔太討好,望清楚 menu 知道係咖啡骨,就明白點解會有苦味,我個人鍾意飲咖啡嘅,但呢個可能係調味或者balance 方面唔太啱我口味。

星洲咖啡骨

另外加:
🍴干貝冬瓜排骨湯($155)
店員裝到5碗就收埋個煲,個湯幾濃味,算係真材實料,從湯渣中見到都有唔少干貝絲,排骨唔會太嚡可以食埋。

🍴新加坡海南雞半隻($128)
雞係幾滑嘅,不過略嫌欠缺海南風味,味道上似白切雞多少少,另外黑醬油風味都唔太足夠,呢個就一般啦。

新加坡海南雞半隻

裝修同價錢都係中價,因為蟹宴嘅主角 - 蟹,未令到我好滿足,至於其他食物,好食嘅都有,勁好食又未算有,所以感覺上覺得 okay 而已,呢個價位可能會去試其他餐廳。

☆follow my IG @tracyloveliving ☆

招牌酸柑香茅凍
蝦味魚子蝦球炒飯