2017-11-09 554 瀏覽
前排喺IG見到一連十幾個post都係啲囡囡喺呢間野一手拎住咖啡一手拎住個蛋治扮chill再加幾廿個hashtag ,令到與世隔絕嘅木嘴不勝其煩之餘,但又好犯賤地有些微興趣想黎見下呢間野既盧山真面目。今次咁啱去開附近,就決定入去一試睇下點解咁巴閉。木嘴喺平日既4點幾黎到,呢個時間黎講間野都算幾多人,差唔多坐滿。再望一望個環境,木嘴以為自己去左自修室,氣氛偏靜,基本上個個都只係望住自己杯咖啡,或者用手機代眼望住D食物,仿如進入無人之境,你心中無我,我心中無你。當然,文青既野木嘴識條鐵,決定唔再望住呢個自修室,搵搵個menu落單先。搵左一輪,先至發現要去到收銀前面先有得睇,木嘴又唔想企係收銀面前睇咁耐阻頭阻勢,所以都無乜點睇佢到底有啲咩揀,決定就咁叫左杯最常飲既Latte。初時仲諗住一試港女為之瘋狂既蛋治,但望一望價錢,$5x食個蛋治,嘩鑲金嫁?實在有違木嘴既常識觀念,都係返屋企叫阿媽整俾我算,最後淨係叫左杯飲咖啡。間野分開左兩層,原來下層只係用黎落單,落完單要行上上層先再交張單比barista ,個設計確實係幾有空間感既。拎住杯Latte坐低,偷瞄到對面位人兄食緊個鑲金蛋治,原來一盒有三大

Latte  (regular  size)

拎住杯Latte坐低,偷瞄到對面位人兄食緊個鑲金蛋治,原來一盒有三大件,唔怪得賣呢個價錢。但木嘴個迷你胃就一定食唔晒嫁喇,掟我喺荒島三日三夜唔吃唔喝之後先俾我食就可能食得晒既。

講返杯咖啡先,雖則木嘴我味覺只有最低程度,講唔出D咩花巧嘅食評,但身為一個輕微咖啡道友,呢杯咖啡實在帶唔到滿足感比我,唔知係奶太多定隻咖啡本身味道偏淡,木嘴都係中意飲D咖啡味重嘅Latte。都難怪咁多人影相擺上IG,成$42一杯細咖啡仲要味道唔係驚天地泣鬼神,絕對要影多幾張相放上IG呃返幾十個like先至回到本,平衡返自己心理。