2016-07-05
大夏天時真係要食返碗刨冰, 行到入大坑甘偏遠, 就係為左碗刨冰.有咩甘特別要黎, 銅鑼灣都有把冰食, 就係因為期間限定 - 焙茶蜜瓜冰.新口味當然引到我入去食啦, 之前既櫻花口味錯過左, 今次一定要食左先講啦.大大個MENU 牌, 有圖有真相. 不定期會轉換新口味, 所以真係要留意FB 或者去到問問店員.日式淺木色裝潢, 放了好多刨冰有關的書. 隨便拿本睇都透心涼, 睇得出店主既專注放哂落刨冰度.仲有掛旗, 感覺有如日本刨冰屋. 雖然店舖細細, 但燈光明亮, 乾淨整齊, 令人精神得黎有夏日感覺.開放式廚房, 睇住個刨冰製作過程, 好吸引. 快D上冰啦, 期待中......沖繩彩虹配咸檸檬 $58 (LIKE FB 送雲尼拿雪糕), 賣相好靘好色彩繽紛, 加上有雪糕特別誇人.用上沖繩鹽來醃的日本檸檬, 醃左一星期, 所以咸味突出而且中和檸檬酸味, 配甜甜既刨冰味道剛好配合.三色冰用了草莓, 檸檬, 波子汽水的調味, 加上煉奶甜甜既味, 刨冰變得好清爽甜美.另外刨冰用最新日本電動刨冰機, 好快就刨地一碗輕盈細綿既冰, 不過由於店內半開放, 所以刨冰溶得比較快, 所以自拍完就快手食.特別一讚
沖繩彩虹配咸檸檬
沖繩彩虹配咸檸檬
特別一讚就是大愛的雲尼拿雪糕, 用心地用天然的雲尼拿做香味, 因為雪糕除左特別軟滑仲好香, 見到好多雲尼拿籽就知個香味絕對係正貨.
期間限定- 新口味- 焙茶蜜瓜冰
原來蜜瓜都夾到焙茶, 好有創意
什莓法式多士
什莓法式多士
所以食時一點也不膩, 而且用秘製蛋漿, 食落特別香牛油味同蛋香, 加上巧妙製法令多士好香脆, 連中間的位置也焗得好通透, 鬆脆度好高, 做得洽到好處.
伴上雪糕同什莓, 酸酸甜甜好岩夏天既甜品, 好快就KO哂.
題外話/補充資料:
滿$50 有1個印花, 集齊10個送1個刨冰 (任何一款冰).
LIKE FB 送雲尼拿雪糕 (刨冰加$10有雪糕).