餐廳: 時代冰室
資訊:

2021-11-08 2773 瀏覽
老友話太子開咗間「時代冰室」,知小弟都幾喜歡茶記嘢,就趁星期日完咗崇拜落去食個午餐,反正我又未幫襯過。始終食晏時段,真喺幾旺場,都要等一陣先有位,不過茶記有樣好,嚟得食嘢嘅人都真喺食完就走,唔會坐得耐,快上快落,故就算等位都唔會耐。門口擺咗啲餐牌晌度,所以,晌等候期間,就睇定食乜好。午市選擇都幾多,乜餐物餐就標準設定架啦,仲有午市套餐、「蒸」選套餐、小菜套餐……等等,當然,啲款式麵喺晌茶記見慣見熟嘅嘢。卒之有得入,第一感覺喺絕對逼,啲4人卡位喺迷你型,一般中等身材嘅就坐到4個,想擺埋背包就好「抆水」,如果有個肥少少嘅,一邊位就真喺坐唔落多一個。餐具、調味料全部都喺放晒晌枱側嘅抽櫃中,呢種已喺茶記嘅常規設定。友人話呢度啲常餐好得,叫我試吓,咁就一於常餐啦,都好期待架。例湯我哋雖然揀咗常餐,只包餐飲,不過,啲侍應喺唔喺都擺低碗例湯。雖然,飲完都唔喺好知咩湯,感覺似喺青紅蘿蔔煲豬骨之類,因為湯內一粒渣都無,最緊要唔好太肥都無所謂啦。自家叉燒湯意粉、火腿奄列、牛角包(常餐)$50呢個喺友人嘅常餐組合,先嚟火腿奄列及牛角包,佢話啲奄列唔錯,蛋皮薄薄哋,裡面有唔少火腿,灑咗少少紫菜粉感覺喺唔同啲,
門口擺咗啲餐牌晌度,所以,晌等候期間,就睇定食乜好
例湯

例湯
自家叉燒湯意粉、火腿奄列、牛角包(常餐)$50

呢個喺友人嘅常餐組合,先嚟火腿奄列及牛角包,佢話啲奄列唔錯,蛋皮薄薄哋,裡面有唔少火腿,灑咗少少紫菜粉感覺喺唔同啲,但牛角包就麻麻,未夠酥香,加上無烘熱,外皮無脆口感。
火腿奄列、牛角包
至於碟叉燒湯意粉就OK啦,無話有咩特別,啲叉燒屬瘦叉,口感都鬆化,至少唔會「嚡烚烚」,不過呢,意粉嘅口感只算喺勉強OK,因為有微微過腍嘅跡象。
自家叉燒湯意粉
招牌沙嗲牛麵、3.6牛乳炒蛋、丹麥多士(常餐)$50

小弟就揀3.6牛乳炒蛋搭丹麥多士,依家間間都話炒滑蛋,但真正炒得全面都滑就好少有,都只不過打咗蛋落鑊就收火,連攪拌都慳番,只喺有啲未熟嘅蛋漿而已,見到蛋心位置都熟到透。件丹麥多士反而唔錯,外皮有酥脆感,包心好軟熟。
3.6牛乳炒蛋、丹麥多士
沙嗲牛麵則果然不失招牌之名,啲沙嗲做得香濃惹味,牛肉亦好腍滑,湯底加入沙嗲汁,自然香好多,麵條亦算喺爽口,比上面嘅意粉做得出色好多
招牌沙嗲牛麵
熱奶茶

餐飲就要咗小弟慣常嘅熱奶茶,茶色亦好對辦,但入口茶底就唔覺得好幽香,奶味亦相對淡咗少少,口感亦未見好細滑,不過,又唔可以講喺差,只可以講喺不過不失而已。
熱奶茶
食物算喺中上,不過,環境比較逼,招呼亦麻麻哋,好似有種催你快啲食完快啲走嘅感覺,可能飯市旺想多做幾輪生意,定價計落比附近嘅茶記就貴少許,依家晌出面食嘢度度都咁上下,平唔得去邊。