2017-01-16
終於都考完試,放sem brea啦! 之前一路返工又返學,都無咩時間陪屋企人,難得今日媽媽得閒,就同佢出尖沙咀試下呢間人人都讚不絕口既定食Doraya~Foodie們都知道H8層層都有好野食,Doraya都係開係呢度,出左地鐵站行5分鐘左右就到,好方便~ 上到去大概1點半,有4-5檯客人,有d幾個朋友黎食,有女仔黎girl's talk,我地就坐左係一pair情侶隔離。佢既間隔設計幾好,同一張檯兩邊都有位行出去,方便去沙律吧拎沙律食黎到緊係食佢最出名既定食,我超鐘意食海膽,都唔使睇餐牌咁滯就絕定食個海膽香蔥拖羅蓉定食! 媽媽就終意食三文魚多d,所以揀左燒三文魚定食,睇到張相已經好肚餓!星期一至五既午餐都包自助沙律吧,落完單無幾耐侍應就拎沙律碗黎比我地拎沙律食。沙律吧食材新鮮,選擇亦都幾多,有沙律菜,車厘茄,紅腰豆,日式薯仔沙律等等,最大驚喜係有秋葵! 出面唔係好多地方有得食,仲要係用黎做沙律,非常fresh,拎左滿滿一碗食,大滿足!大家睇下呢碗海膽拖羅飯,d海膽幾咁大隻!真材實料,分量好夠,下面仲有多一隻添呀!忍唔住即刻食左一啖,果種海膽既鮮味,其他海鮮食唔到,濃濃既海水味,入即溶既c
真材實料,分量好夠,下面仲有多一隻添呀!
忍唔住即刻食左一啖,果種海膽既鮮味,其他海鮮食唔到,濃濃既海水味,入即溶既creamy口感,係我食過最好食既海膽之一!
拖羅蓉都不遑多讓,撈埋d飯同京蔥一齊食,落少少豉油wasabi,滿滿的吞拿魚油香,食過返尋味!
順帶一提,佢地既wasabi係新鮮山葵磨出黎,唔會太辣之餘,仲食到一粒粒wasabi顆粒,真係好香好新鮮。
定食另外仲有熱湯烏冬,茶碗蒸同小菜,食完飽晒。
媽媽既三文魚定食分量亦都唔少,舊燒三文魚已經大大舊,另外仲有三文魚蓉飯,玉子燒,蟹子青瓜沙律同厚切三文魚刺身,加一碗麵豉湯。
燒三文魚真係要比個like! 燒得岩岩好,魚肉好滑好嫩,又有炭火香味,魚皮燒得香脆,咬落去有聲! 不得了😂
刺身厚切唔使多講,食落一定係無得輸,睇媽媽一件不留食晒就知。
另外佢個麵豉湯唔係好似連鎖店咁用粉黎開,而係慢慢熬出黎,唔會死鹹,而係清清地,充滿麵豉香味,飲完好滿足,唔使飲水清走鹹味,真係好好味~
雖然家住新界,出到尖沙咀話遠唔遠,話近都唔近,但食到咁高質素既刺身定食,啖啖都大滿足,一個鐘車程絕對值得投資!
期待下次再食!